Rektor polisanmäler lärare för misshandel av elev

En lärare på Gränbyskolan i Uppsala har polisanmälts av rektorn för att ha misshandlat en elev. Händelsen inträffade under en lektionstimme och utreds också av Arbetsmiljöverket.

Uppsala2005-06-02 07:42
Eleven går på högstadiet och enligt rektors anmälan blev eleven slagen i ansiktet så att näsan svullnade och ömmade.
— Jag vill inte gå in på vad som hände i detalj, det är polisens uppgift att utreda. De bägge inblandade kom i dispyt med varandra, det råder delade meningar om vad som egentligen inträffade men som rektor har jag ansvaret att anmäla incidenter av det här slaget, säger Lena Holmberg.
På Arbetsmiljöverket ser man allvarligt på händelsen.
— Mig veterligen är det väldigt ovanligt att en lärare misstänks för att ha slagit en elev, säger Ingrid Blomquist, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Måste vidta åtgärder
Skolan måste nu vidta åtgärder för att förebygga liknande händelser i framtiden.
— De ska ha en lärarutbildning i konflikthantering och all personal ska informeras i hur långt man får gå när stökiga situationer uppstår. Elever och lärare ska också utbildas i etik och attitydfrågor, säger Ingrid Blomquist.
Rektorn säger att det vanligt att elever och lärare hamnar i konflikt med varandra på skolan.
— Det är inget konstigt med det, det uppstår ju meningsskiljaktigheter på alla arbetsplatser.

UNT: Men att bli slagen av sin överordnade är väl inget som inträffar dagligdags på arbetsplatser?
— Det har jag inga kommentarer till.
Både eleven och läraren har erbjudits stödsamtal och lärarens fackliga företrädare är inkopplad i ärendet.
När UNT ber att få prata med fackombudet Peter Hallert på Lärarnas Riksförbund, svarar rektorn att all information till media går via henne.
— Och jag lämnar inte ut fler uppgifter, jag har ingen skyldighet till det. Efter all turbulens som varit i Gränbyområdet sedan förra våren, är det bara jag som uttalar mig.

Förvånad
Att en rektor hindrar en kontakt med facket, förvånar Lars Romanus, skolchef för nordöstra skolområdet.
— Det låter inte lämpligt. Det får man inte göra.
Han planerar en överläggning med skolan och facket om hur polisanmälningar mot personal ska hanteras.
—Det är rektorns uppgift att se till att elever har en trygg arbetssituation. Det är inte acceptabelt att eleverna far illa på det här sättet, de måste kunna känna sig trygga. En lärare ska klara konflikter utan att ta till våld, säger han.
En förundersökning i ärendet pågår nu hos Uppsalapolisen. Enligt uppgift kommer flera personer att kallas till förhör och lämna vittnesuppgifter.
Läraren har inte tagits ur tjänst och han har fortsatt att jobba som vanligt sedan händelsen inträffade för en dryg månad sedan.

Efterlyser direktiv
I den pågående utredningen med att ta fram en ny skollag efterlyser de bägge lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet tydliga direktiv om när en lärare har rätt att ingripa i stökiga situationer.
— Idag råder stora oklarheter. Om lärare inte går emellan när elever slåss, blir de anklagade för att vara flata. Om de däremot agerar i hotfulla situationer, ja då får de kritik för det. Ibland måste de kanske ta till ett visst mått av våld för att hela situationen inte ska gå över styr, säger Dan Ola Storm på Lärarförbundets lokalavdelning i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om