Rektor: Högtidligt studentfirande viktigt i coronatider

Pandemins gymnasister har offrat väldigt mycket, anser Skrapans rektor Stefan Nyhem. En högtidlig avslutning är ett sätt att hylla dem.

Skrapans rektor Stefan Nyhem minns hur viktig hans egen studentavslutning var när han gick ut gymnasiet i Ludvika. Den blev ett minne för livet.

Skrapans rektor Stefan Nyhem minns hur viktig hans egen studentavslutning var när han gick ut gymnasiet i Ludvika. Den blev ett minne för livet.

Foto: Johanna Gadd

Uppsala2021-03-28 12:00

Med knappt tre månader kvar till det som brukar vara gymnasieskolans studentavslutning är det även i år mycket osäkert hur den ska genomföras. Om den kan genomföras, eller liksom förra året måste skjutas upp några månader. De flesta gymnasieskolor i Uppsala kommun har en mycket avvaktande hållning och avser att ta ställning längre fram i vår, det visar den mejlväxling UNT haft. Men det finns skolor som väljer att ladda stort, väl medvetna om att smittläget kan komma att påverka planeringen i sista stund; mer restriktivt eller mer tillåtande. En av dem är Lundellska skolan "Skrapan" i Uppsala.

– Ceremonier är viktiga för att markera när faser i livet påbörjas eller avslutas, anser rektorn Stefan Nyhem. Att gå ut gymnasiet och ta studenten är en stor händelse i en ung människas liv. Skolan och kompisarna har präglat deras värld sedan barnsben, nu ska de ta steget ut i vuxenlivet till studier eller arbete.

De som tar studenten i pandemitider har fått offra väldigt mycket, anser Stefan Nyhem.

– Gymnasietiden är ju den period man börjar frigöra sig från familjen för att stå på egna ben. Umgänget med kompisar är jätteviktigt. De formas till mer vuxna personligheter, söker och prövar vem de är som människa. Men distansundervisningen har till stor del berövat dem den sociala utvecklingen. Det är jättesorgligt.

Just därför är det extra viktigt att årets studentavslutning blir så högtidlig som möjligt, anser han. Den traditionsenliga proceduren ska följas så gott det går.

undefined
Lundellska skolan i Uppsala har gymnasieutbildning i samhällsvetenskap, naturvetenskap, ekonomi, musik, vård- och omsorg samt språkintroduktion för nyanlända.,

Det blir ingen brunschbuffé på skolan innan det är dags att åka till slottet. Klasserna samlas en i sänder i rikssalen, där det finns tid för fotografering och skriva autografer i varandras studentmössor. I år blir det inget avslutningstal av någon känd person med koppling till Skrapan. Men det kan ändå bli en fin stund med närmare kontakt mellan elever och lärare än vad som är möjligt när alla samlas samtidigt, minns Stefan Nyhem från förra årets firande. Så blir det dags för utspringet, det kommer att ta många timmar att genomföra med de 13 avgångsklasserna. Och även om antalet anhöriga som tar emot ute på borggården begränsas till två även i år så tar det en stund att utrymma den för nästa omgång elever.

– Vi ska göra allt vi kan för att avslutningen blir en minnesvärd stund. Det är ett sätt att hylla våra elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!