Rekordvarmt år i Uppsala

De flesta säger sig tro att temperaturen ökar på jorden. Att vi har fått ett varmare Uppsala finns faktiskt svart på vitt hos Uppsala universitets institution för geovetenskaper. Och nyss gångna 2006 blev rekordvarmt.

Conny Larsson visar väderserien från 1772 som visar ett långt zickzackmönster. Temperaturtopp på sommaren följs av en nedgång på vintern.

Conny Larsson visar väderserien från 1772 som visar ett långt zickzackmönster. Temperaturtopp på sommaren följs av en nedgång på vintern.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-01-07 00:01
- Medeltemperaturen blev plus 7,7 grader. Det är det högsta värdet vi haft i Uppsala efter 1739, det år från vilket vi kan lita på mätserien, säger docent Conny Larsson.
Kanske var det ändå ett snäpp varmare i Uppsala år 1723 då mätningarna började i det observatorium som låg i Celsiushuset vid Svartbäcksgatan.
Då gjorde man mätningarna i ett icke uppvärmt rum i huset som vette åt norr.
- Vi kan på en halv grad säga vilken temperatur man hade på den tiden. Men det räknesättet uppskattar vi medeltemperaturen 1723 till 8,0, säger Conny Larsson.
Men rekordet i fjol var inte fy skam. Då hade Uppsala 2,4 grader varmare än det var i medeltemperatur under hela perioden mellan 1739 och 1990.
2,4 grader låter kanske inte så mycket i lekmannens öron. Vi kan ju uppleva skillnader i tiotal grader från ett dygn till ett annat.
Men för meteorologerna som ser det hela i ett vidare perspektiv är det extremt mycket.
- Extrema vädersituationer är spännande, tycker Conny Larsson.
Han har varit intresserade av väder sedan barndomen i Skåne. Och han tillhör den skara som skärper sinnena när tv-meteorologerna talar, just då övriga oftast slår döv-örat till.

Gamla värden omräknade
Nu är väder hans yrke. Tillsammans med kollegan Hans Berg-ström och ett antal doktorander har han ansvar för väderstationen i Uppsala.
Den står sedan 1978 på gården utanför Geocentrum. Tidigare fanns den i Observatorieparken och dessförinnan alltså i gamla Celsiushuset.
Eftersom det samtidigt kan skilja upp till en halv grad mellan dessa platser har man räknat om de gamla mätvärdena.
- Vi har nu en av de längsta temperaturserierna i världen, säger Conny Larsson, inte utan viss stolthet.
UNT hade åkt till Geocentrum för att fotografera Larsson bläddrande i stora dammiga handskrivna böcker, men si det gick inte.
De äldsta exemplaren finns inlåsta i något av Carolina Redivivas många arkiv. Lite nyare finns inlåsta i grå plåtskåp i ett av institutionens egna förrådsrum.
Men dagens forskare arbetar inte med det grundmaterialet. Alla data, såväl gamla som nya, lagras numera digitalt och kan studeras på bildskärmar.

Mildare vintrar
Fast i korridoren utanför forskarnas rum finns ändå ett antal färgplanscher där man illustrerat hur vädret utvecklats på olika sätt.
Här kan man se att det blivit långsamt varmare i Uppsala sedan slutet av 1970-talet. Från 1920-talet till 1930-talet gick det också uppåt, men inte lika kraftigt som det gjort under senaste tiden.
- Det är framför allt vintrarna som blivit mildare, säger Conny Larsson.
- Vi har svårt med snön i Uppsala. Det är knappast lönt att köpa skidor längre ...
Det finns också en tendens att vårarna blivit varmare, däremot var våren förra året kall.
- Då trodde vi att 2006 inte skulle bli något rekordår. Men efter det fick vi en extremt varm höst.
Lågtrycken gick från Brittiska öarna till havet väster om Norge och de pressade upp varmluft över Sverige.
Däremot är det ingen större skillnad på somrarna nu och förr.

Men i vår barndom var det ju alltid varmt?
- Jag tror vi människor är väldigt duktiga på att glömma det negativa. Det är himla tur, säger Conny Larsson.
- Man cyklade, badade och det var perfekt. Men så glömde man Och så lär det bli även i fortsättningen. Exakt ett halvår bakåt i tiden var det 32 grader i Uppsala. Sånt sätter spår i nya barnaminnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!