Löpnings- och joggarvågen växer sig allt större och det var nytt rekord igen för Blodomloppet. Första året 1999 ställde 350 löpare upp. Sedan har deltagarantalet stadigt vuxit och i år trängdes drygt 14 000 på startlinjerna på Studenternas idrottsplats.
I de försommarfagra trakterna av Ulleråker och Ultuna vällde horderna av svart- eller neonfärgsklädda löpare fram i en aldrig sinande ström som det tycktes. Tisdagskvällen bjöd på vindstilla och över 20 grader varmt. Efter att ha sprungit nedför en backe från Ulleråker mot Fyrisån vek tiokilometerslöparna till höger och de som var hugade för den kortare distansen fem kilometer till vänster längs med ån.
Till vätskekontrollen vid Rättspsyk på Ulleråkersområdet anlände blivande segraren, tillika fjolårssegraren, Niklas Aldén, Uppsala University Blood, först med en betryggande marginal efter sju kilometers löpning. Men efter honom var det det ganska tätt. Det var inte lätt för dem med mest spring i benen att greppa en plastmugg i farten och sedan även försöka få i sig några klunkar.
Fredrik Wickström tog sig i alla fall tid att berätta för UNT att "allt var perfekt".
– Vädret är skönt och stämningen i spåret är bra. Finns inget att klaga på. Ja, det skulle vara formen då. Det här är första milen i år, men under 50 minuter ska jag nog klara, sade han och sprang vidare meda slängda platsmuggar kraschande under fötterna.
Brist på form konstaterade även Linnea Vemhäll när hon torkade sin svettiga panna efter målgång. Hon delade inte Fredrik Wickströms utsaga om vädret.
– Det kändes kvavt och jag var osäker på hur bra tränad dag var. Jag har mest sprungit med barnvagnen. Målsättningen matchade inte resultatet, sade hon som dock kom i mål på fina 41 minuter. Men så vann hon också damklassen förra året.
Men Blodomloppet handlar ju inte bara om att springa. En målsättning är att locka fler att ge blod, men antalet blodgivare har inte stigit i proportion till deltagarantalet.
– Det har i alla fall varit mycket förfrågningar. Men tyvärr är det inte så många som har legitimation med sig vid ett sånt här tillfälle och det måste man ha för att ta de prover som krävs för att bli blodgivare, sade Kajsa Sundberg vid Blodcentralens blodbuss som stod uppställd vid Studenternas.
Varje Blodomlopp har de senaste åren gett ungefär 300 nya blodgivare, enligt Maggie Östlund vid Blodcentralen.
– Vi hoppas på fler. Det här är ju inte bara ett vanligt löparlopp. Det är ont om blod just nu och det vill till att Uppsalaborna kavlar upp ärmarna.