Rekordstor ökning av andrahandsuthyrningar

Andrahandsmarknaden ökade explosionsartat förra året. I Uppsala har också hyrorna på andrahandsbostäder skjutit i höjden – bostäder som ofta hyrs av unga.

En tuff ekonomisk situation bidrar till att många väljer att hyra ut hela eller delar av sina bostäder.

En tuff ekonomisk situation bidrar till att många väljer att hyra ut hela eller delar av sina bostäder.

Foto: Ylva Forslund/Henrik Montgomery/TT

Uppsala2023-02-05 12:00

I Uppsala ökade antalet lägenhetsannonser för andrahandsboenden med 48 procent förra året jämfört med 2021.

Det visar Blocket bostad och bostadplattformen Qasas hyresrapport för 2022. Hyrorna för andrahandslägenheter i Uppsala ökade dessutom med 12 procent under 2022 och ligger nu i snitt på 9 500 kronor – endast Örebro såg en större prishöjning.

undefined
Andrahandsuthyrningarna sköt i höjden under 2022.

Något som har blivit allt vanligare är att folk hyr ut enstaka rum i sin villa eller lägenhet. Fredrik Strömsten, VD på Qasa, menar att det leder till ett större utbud av boenden med lägre hyra.

– I studentstäder som Uppsala är det många unga som hyr i andra hand. Att utbudet på billigare boenden ökar gynnar förstås studenter. Den stora ökningen av antalet annonser visar också att det finns mycket outnyttjade bostäder, till exempel lägenheter som tidigare stått tomma.

undefined
Fredrik Strömsten, VD på Qasa.

Inflation, höjda räntor och höga elpriser tycks vara orsaken till att allt fler väljer att hyra ut hela eller delar av sina bostäder. Att hyra ut kan också ses som ett säkrare alternativ än att sälja på en skakig marknad.

– Att efterfrågan på boende är så stor gör att det finns möjlighet för den som nu vill hyra ut att också göra det, säger Fredrik Strömsten.

En av de Uppsalabor som hyr ut i andra hand är Johanna Boman Zacharoff, som valde att hyra ut sin lägenhet i Kapellgärdet när hon själv flyttade till Åre.

– Jag tänkte att det var bäst att hyra ut ifall jag väljer att flytta tillbaka till Uppsala igen. Det var ett ganska impulsivt beslut, så jag ville hitta någon som snabbt kunde flytta in. 

undefined
Johanna Boman Zacharoff valde att hyra ut sin lägenhet i Kapellgärdet i andra hand när hon flyttade till Åre.

Lägenheten är en bostadsrätt där bostadsrättsföreningen har godkänt att Johanna hyr ut sin lägenhet i andra hand i ett år till att börja med.

– Tanken var aldrig att tjäna något på det, jag ville bara gå plus minus noll. Lägenheten är också redan dyr i sig så jag la inte på någon extra hyra. 

Johanna berättar att det var många som hörde av sig som var intresserade av boendet. Hon hade inga speciella kriterier på hyresgästen mer än att hon ville att det skulle vara två personer. De som hyr av henne är ett par, där tjejen pluggar och killen jobbar.

– Lägenheten är en tvåa så det kändes ekonomiskt mer säkert med ett par som hyresgäster. Jag mejlade först lite med dem, sen träffades vi när jag överlämnade nycklarna.  

Det viktigaste för Johanna var att känna sig säker på att hyran blir betald och att de som bor där är rädda om lägenheten. 

– Jag hyr ut möblerat så det är ju mina grejer. Jag skulle säga att det viktigaste är att hitta några som tar hand om lägenheten som om det vore deras egna, sen att man har en bra dialog med de som hyr. De vet att de alltid kan höra av sig till mig om något strular även om jag bor långt bort.

undefined
En tuff ekonomisk situation bidrar till att många väljer att hyra ut hela eller delar av sina bostäder.

Qasas Fredrik Strömsten påpekar några saker som är viktiga att tänka på när man hyr eller hyr ut i andra hand:

  • Hyran som du själv betalar kan användas som utgångspunkt för hyressättning. För en möblerad hyresrätt får man enligt lag ta ut den hyra man själv betalar plus 15 procent. 
  • I hyran för en bostadsrätt ska du räkna in avgift till bostadsrättsföreningen, driftkostnader (till exempel el, bredband och vatten) och kapitalkostnader.
  • För att få hyra ut i andra hand behöver du få godkänt av hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse. Blir du nekad av hyresvärden kan du söka tillstånd hos hyresnämnden.
Fler tips

När du hyr ut i andrahand är det bra att tänka på att alltid ha skriftliga och tydliga hyresavtal. Se också till att både du och din hyresgäst är försäkrade under uthyrningen. Kolla alltid ID på den som hyr och be om tidigare boendereferenser. När du sätter hyran, tänk på att den ska vara skälig - utgå från hyran du själv betalar. När du som privatperson hyr ut din bostad i andrahand bestämmer du själv kriterier för vem som får hyra.

Källa: Qasa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!