Rekordsnabb väg till praktik

Integrationsprojektet Korta vägen har slagit rekord i Uppsala. På 97 dagar har 27 akademiker med utländsk bakgrund fått en praktikplats.

Barbara Gomez Mejia har just fått anställning som receptionist via Korta vägen.

Barbara Gomez Mejia har just fått anställning som receptionist via Korta vägen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-07-03 12:05

Nervöst. Mycket nervöst. Så beskriver 27-åriga Barbara Gomez Mejia känslan inför sin första praktikdag som receptionist vid Uppsala university housing office.

– Framför allt var jag nervös över språket, så jag pratade inte så mycket utan var rätt blyg. Men det gick bra ändå, säger hon på så gott som perfekt svenska.

Barbara Gomez Mejia kommer ursprungligen från Mexiko men kom till Sverige för ungefär två år sedan och blev kvar när hon träffade kärleken. Ifjol fick hon uppehållstillstånd men kände oro inför hur hon skulle försörja sig.

– Självklart funderade jag mycket över om jag skulle lyckas få jobb eftersom jag hade hört från andra att det var svårt. Men så berättade en bekant om projektet Korta vägen, så jag frågade min handläggare på arbetsförmedlingen om jag kunde få testa det, säger hon.

UNT har i tidigare artiklar berättat om Korta vägen som är en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet är att korta vägen till jobb för de som har minst tre år universitetsutbildning från sitt hemland, genom bland annat kortare utbildningsinsatser och arbetsplatsförlagd utbildning. Denna vår har Korta vägen slagit rekord i Uppsala – 27 akademiker har fått praktikplats på 97 dagar. Barbara Gomez Mejia, som studerat turism och administration, är en av dem som tillhör rekordgruppen. Och hennes praktikplats har lett till jobb.

– Jag skrev på kontraktet i förra veckan. Det känns verkligen jättebra. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här fort, säger hon.

Tomas Karlsson, projektledare på Academicum AB som bedriver utbildningsdelen för Korta vägen i Uppsala, säger att de märkt av en betydande förändring bland arbetsgivare.

– Detta hade inte varit möjligt om inte det svenska samhället vaknat. Myndigheter, storföretag och organisationer har haft en öppnare och mer inkluderande attityd när det gällt att erbjuda praktikplats för våra akademiker. När vi berättat om Korta vägen och syftet med programmet så har arbetsplatserna insett fördelarna med att ta del av nyanländ kompetens och samtidigt bidra till integrationen, säger han.

Även på Arbetsförmedlingen ser man satsningen som en succé.

– Jag tycker att Korta vägen har fungerat jättebra ända sedan det började och det märks att folk pratar om det. Många kommer in hit och vill ansöka om att få gå utbildningen efter att ha hört om det via andra, säger Anna-Lena Petersson, kontaktperson vid Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Ett program anpassat för individen

Korta vägen har funnits nationellt sedan 2012 och är i Uppsala ett samarbete mellan Academicum AB, Uppsala universitet och KTH med Arbetsförmedlingen som uppdragsgivare. Det är ett individanpassat program som är mellan 12 och 26 veckor riktat mot invandrade akademiker.

Korta vägen består av olika delar och innehåller kartläggning samt bedömning av akademisk kompetens, yrkescoachning, yrkesspecifik svenska på akademisk nivå, kortare utbildningsinsatser och praktik.

Kraven för att få gå Korta vägen är att man har minst tre år universitetsutbildning från sitt hemland och en god språkprognos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om