Enligt Bestoon Gawher, driftledare på Uppsala vatten och avfall, har det varit en perfekt sommar för fallfrukt. Våren var tidig och träden drabbades inte av den heta torkan som låg över Sverige under sommaren.
– Trädens rötter går djupare ner i marken och får vatten och näring längre ner i jorden. Det är inte som gräs som torkar ut.
Frukten förvaras i en stor container på Återvinningscentralen i Boländerna utanför Uppsala. Containern, som rymmer 22 kubikmeter, töms nu tre gånger i veckan vilket är ovanligt ofta enligt Bestoon Gawher. Av fallfrukten framställs sedan biogas. Trots att det har varit överfullt på Uppsala vattens biogasanläggning finns det ingen gräns för hur mycket fallfrukt som kan tas in.
– Ju mer vi får in desto bättre. Ett kilo fallfrukt är en kilometer för en biogasbil. De 115 ton vi fick in förra året räcker till biogas för en normalstor bil att ta sig fyra varv runt jorden.
Biogasen används av stadsbussarna i Uppsala och även privatpersoner och taxibilar kan tanka med "frukten". Det är inte bara äpplen utan även päron och plommon i den stora avfallscontainern.
– En full container innehåller runt elva ton. Nu när den är halvfull är det kanske fem ton äpplen där i, säger Jessica Hjelmhagen som arbetar på Uppsala vatten.
– Vi får in 50 ton frukt i veckan, så i år kan det bli totalt över 300 ton, säger Bestoon Gawher.
Under helger och eftermiddagar är det högtryck – det är då många kommer in och lämnar sin fallfrukt.
– Vissa frukter här i containern ser ju fina ut. Vi kanske kan starta ett musteri och bjuda de som kommer på äppelmust, säger Jessica Hjelmhagen med ett skratt.