Rekordmånga matförgiftningar i Uppsala

Under 2006 fördubblades antalet misstänkta matförgiftningar i Uppsala. Miljökontoret har fått anmälningar om att 402 personer blivit sjuka av maten. Det största enskilda utbrottet orsakades av prinsesstårta. Flera företag har polisanmälts.

Uppsala2007-01-30 00:01
Förra året tog miljöförvaltningen emot anmälningar om misstänkta matförgiftningar vid 140 restauranger och butiker. UNT:s genomgång visar att de allra flesta anmälningarna rör en person och inträffade på en restaurang. Under 2005 fick miljökontoret anmälningar om att totalt 175 personer insjuknat av mat.
Det enskilt största utbrottet var det som orsakades av konditorivaror från GK-bageriet. Miljökontoret tog emot anmälningar från ett stort antal personer och arbetsplatser.
I de allra flesta fall misstänktes prinsesstårta lika bakom smittspridningen. Anledningen till utbrottet var Calicivirus bland personal. De 25 som först insjuknade åt tårta vid en begravningsceremoni.

Fortfarande oklar smittspridning
Företagets konditoridel stängdes tillfälligt av myndigheten och verksamheten polisanmäldes efter händelsen för misstänkt brott mot livsmedelsförordningen.
I december orsakade cateringmat levererad av Hambergs fisk att cirka 40 personer anmälde misstänkt matförgiftning. Norovirus konstaterades hos en av de personer som insjuknat, men miljökontoret har inte kunnat fastställa hur smittspridningen gått till.
Höglunds catering polisanmäldes sedan det framkommit att verksamheten bedrevs i betydligt större omfattning än tillståndet medgav. Miljökontoret uppmärksammade förhållandena hos cateringföretaget i mitten av juni då ett 20-tal av 150 gäster vid en tillställning för elever och lärare vid en gymnasieskola insjuknat.

Polisanmält
Inspektionen som genomfördes i cateringköket visade på ett antal hygieniska brister i mathantering och lokaler. Företaget hade levererat 150 portioner trots att köket bara hade tillstånd att tillaga 50-75 portioner.
UNT har förgäves sökt Ragne Höglund, ansvarig för verksamheten.
Sedan tio personer anställda vid en vårdcentral insjuknat av smörgåstårtor från Turbomackans catering har företaget polisanmälts. En av dem som arbetade med maten var bärare av Calicivirus. Dennes barn, som varit magsjuka under en tid, bar också på viruset. Vid inspektionen påtalades en rad brister i verksamheten. Brottsmisstanken är orsakande av matförgiftning och felaktig hantering av livsmedel.

Kyckling källa till misstanke
Mikael Helén, ansvarig för verksamheten menar att miljökontorets uppgifter inte stämmer.
- Det var ingen matförgiftning utan vinterkräksjukan. Någon polisanmälan har jag inte hört något om, och man kan inte polisanmäla för en matförgiftning när det inte var någon, säger Mikael Helén.
Maträtter där kyckling ingår är de som oftast föranleder anmälan om misstänkt matförgiftning. En stor del av anmälarna säger också att de tror sig ha blivit sjuka av pizza, hamburgare eller kebab.

Stora utbrott färdigutredda
Anna Axelsson är chef för livsmedelstillsynen i Uppsala kommun. Hon menar att förklaringen till den kraftiga ökningen av antalet drabbade av matförgiftningar jämfört med 2005 beror på att det i fjol inträffade två stora utbrott i Uppsala.
Utbrotten vid GK-bageriet och Hambergs är nu färdigutredda.
- Vi har kommit så långt vi kan. När det gäller Hambergs så har ingen i personalen varit sjuk enligt vad vi har fått veta. Vi har inte några anmärkningar på hantering och lokaler. Förmodligen var de råvaror som kom dit orsaken till det som hände, säger Anna Axelsson.



Fakta
Skadeståndsanspråk för omkostnader i samband med matförgiftningar är ovanliga. Men produktansvarslagen innebär att om någon släpper ut något på marknaden som orsakar skada kan den skadelidande begära skadestånd. I första hand gäller då att man kan begära ersättning för utlägg som sjukvårdskostnader och resor samt förlorad arbetsinkomst. Ett annat sätt att försöka få skadestånd är att se till att åklagaren driver kravet i en skadeståndsprocess när det konstaterats att någon brutit mot livsmedelslagen.
Källa: Livsmedelsverket, Åklagarkammaren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om