Rekordmånga aspar väntas i Fyrisån

På tisdagen inleddes den årliga fiskräkningen vid Islandsfallet när mätare som ska kontrollera fiskens vandring placerades ut.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2015-03-24 18:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det kan bli ett rekordår för aspen i Fyrisån, för det är nämligen sju år sen asptrappan byggdes och lät aspen återvända till centrum, lika många år som det tar för fisken att bli könsmogen.

– Vi hoppas att de första asparna som föddes här nu ska återvända, säger Anders Larsson som ansvarar för fiskräkningen.

Mätningen är en del i ett projekt som handlar om att kartlägga fiskens vandring i syfte att återfå asp och andra sorters fiskar till Fyrisån. Anders Larsson berättar att det fanns gott om fisk i ån innan Islandsfallet konstruerades i mitten på 1800-talet.

– Men där tog det stopp, för det var bara lax och öring som kunde hoppa upp genom fallet. Tack vare asptrappan kan alla mälarens fisksorter simma upp genom fallet.

Varför är det viktigt att ha asp i Fyrisån?

– Det handlar om att aspen ska få tillbaka den lekplats vi stulit i över 150 år. Aspen är utrotningshotad och med det här hoppas vi kunna vända trenden. Dessutom handlar det om att göra Fyrisån mer attraktiv, den har länge setts som ett skitigt dike, men om folk märker att det finns fisk som trivs i ån så tror jag att den synen kommer ändras.

2010 var första året som aspen räknades och då passerade 20 fiskar, de senaste åren har siffran legat kring 150. Förhoppningen är dock att minst tusen aspar ska simma igenom trappan i framtiden.

I dag ligger temperaturen i ån på 2,9 grader och det är först när den stigit till sju-åtta grader som aspen kommer.

– Då gäller det att hålla utkik, det är rätt häftigt att se asplek mitt i stan, konstaterar Anders Larsson.

joanna.korbutiak@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!