Rekordmånga anmälningar om matförgiftning

Under 2013 anmäldes fler fall av matförgiftning än någonsin till Uppsala kommun.

Jennifer Mattsson och Josefin Karlsson undviker ingen särskild mat i Sverige, men om de är utomlands är de försiktiga med sushi och kalla skaldjursrätter.

Jennifer Mattsson och Josefin Karlsson undviker ingen särskild mat i Sverige, men om de är utomlands är de försiktiga med sushi och kalla skaldjursrätter.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-01-09 06:55

Philip Geister har just avslutat sin lunch på en av Uppsalas restauranger. Han äter ofta ute men brukar inte oroa sig över risken att bli sjuk av dålig mat

– Om man ständigt skulle tänka på alla risker i livet skulle man till sist inte kunna göra någonting, säger Philip Geister, som vad han vet aldrig har blivit matförgiftad, varken i Sverige eller utomlands.

På en annan restaurang sitter Jennifer Mattson och Josefin Karlsson. Jennifer tänker ofta på risken att bli matförgiftad på restaurang, medan Josefin gör det ibland.

– Det beror på var och vad man äter, säger Josefin Karlsson.

Ingen av dem har blivit matförgiftad i Uppsala. Om det skulle hända är de osäkra på om de skulle anmäla det till kommunen.

– Kanske om jag är helt säker på att det är maten jag har ätit som har gjort att jag blivit sjuk, säger Jennifer Mattsson.

Fler Uppsalabor än någonsin anmälde att de blivit matförgiftade 2013. Efter att ha legat relativt konstant mellan 150 och 175 per år under flera år ökade antalet anmälningar till 223 förra året. På miljökontoret kan man inte säga säkert om det är benägenheten att anmäla som har ökat eller om det finns medicinska orsaker.

– Vi införde möjligheten att anmäla på webben för några år sedan, och det har möjligen fått genomslag med viss fördröjning. Men vi vet inte, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.

Tvärt emot vad man kan tro sjunker antalet anmälningar under de varma sommarmånaderna. Förra året inkom flest anmälningar i mars och september.

– Anmälningar av matförgiftning ökar vid utbrott av exempelvis vinterkräksjuka. Människor som insjuknar pekar ibland felaktigt ut maten som smittkälla, men det kan också vara så att vinterkräksjukan har smittat via mat, säger Yvonne Linné.

Restauranger och livsmedelsbutiker är skyldiga att anmäla till kommunen om de misstänker att de har sålt hälsofarlig mat. De står dock bara för en bråkdel av alla anmälningar – cirka 10 procent förra året. Resten är anmälningar från enskilda.

Matförgiftning kan inte konstateras vid alla anmälda fall. Några fall varje år visar sig i själva verket vara allergiska reaktioner, och andra gånger är det troligast att smittan har en annan källa än mat. De fall där kommunen bedömer att det verkligen har skett en matförgiftning med minst två insjuknade har insjuknat rapporteras till Livsmedelsverket.

Myndighetens statistik för 2013 är ännu inte sammanställd. För 2012 rapporterade Uppsala kommun in 22 fall av matförgiftning med sammanlagt 236 sjuka till Livsmedelsverket. I hela landet rapporterades 277 matförgiftningar med 1 621 insjuknade.

Matförgiftning

750 000 fall per år

Matförgiftning är ett samlingsnamn för besvär som beror på att man ätit mat som innehåller giftiga ämnen eller hälsofarliga mikroorganismer. Vanliga symtom är diarré, kräkningar, illamående, magsmärta och feber.

Livsmedelsverket tror att 500 000 personer varje år drabbas i Sverige, och ytterligare 250 000 efter utlandsvistelser. Matförgiftning kan orsakas av:

Mikroorganismer, bland annat norovirus som orsakar vinterkräksjuka, och bakterier som salmonella och campylobacter

Gifter som hamnat i maten, exempelvis bekämpningsmedel, PCB och dioxiner

Gifter som bildas naturligt i växter, till exempel solanin i potatis

Gifter som bildas av mikroorganismer

Gifter som bildas av bakterier i maten när de kommer ner i tarmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!