Rekordhögt vattenstånd i Fyrisån

Fyrisån liknar för tillfället mer en yster vårflod än en stilla sommarå. Vattenståndet är rekordhögt för årstiden och vattenföringen är tio gånger högre än det normala. Förklaringen är de kraftiga regnväder som har varit den senaste tiden.

Brun och strid forsar Fyrisån genom Uppsala.

Brun och strid forsar Fyrisån genom Uppsala.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2002-07-26 00:00
— Det har regnat kraftigt. Särskilt norr om Uppsala där det föll mer än 100 millimeter regn under helgen. Eftersom hål och sänkor redan är vattenfyllda sedan tidigare regn har vattnet ingenstans att ta vägen så det rinner ner i ån, förklarar Sven Ahlgren, biträdande VA-chef på Tekniska Kontoret vid Uppsala Kommun.
Normalt är vattenföringen väldigt låg under sommarens månader, men de senaste dagarna har det varit ett flöde av tio gånger det normala.
Vattenståndet, som mäts i höjd över Islandsfallets tröskel, låg i mitten av juli på 0,25 meter, men det har nu tredubblats till drygt 0,8 meter. Det är en rekordnotering för en sommarmånad sedan Uppsala Kommun och Uppsala Universitet började göra noggranna mätningar år 2000.

Ingen översvämningsrisk
— Det är ett väldigt högt vattenstånd för att vara mitt i sommaren, men det föreligger ingen översvämningsrisk. Det krävs väldigt mycket mer vattenföring för att det ska vara någon fara. Runt tio gånger mer än nu, kommenterar Sven Ahlgren.
Det är inte bara vattenståndet i Fyrisån som drar till sig blickar, även den ovanligt bruna färgen sticker ut från det normala.
— Vid dessa kraftiga regn rinner vattnet av marken väldigt snabbt och då drar det med sig smuts och jordpartiklar ner i ån, förklarar Sven Ahlgren.
Dock finns det gott hopp om att Fyrisån inom en snar framtid kan återfå en något behagligare färg.
— Om det inte regnar lika häftigt den närmaste tiden kommer den bruna färgen att klinga av inom ett par veckor, säger Sven Ahlgren.
Redan på torsdagen började vattenståndet och vattenflödet sakta minska igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om