Rekordgammalt DNA analyserat
Forskare vid Uppsala univeritet har tillsammans med kollegor i Spanien och Tyskland lyckats få fram och analysera drygt 400 000 år gammalt DNA från björntänder. Det är rekord.
I studien, som publiceras i nätupplagan av vetenskapstidskriften Biology Letters, har forskarna arbetat med mer än 400 000 år gamla björntänderna från en grotta i nordvästra Spanien.
Snuttar av DNA
I analyserna har de sökt efter mycket korta fragment av DNA. I den mån man det överhuvudtaget kan finnas något DNA bevarat i så gammalt, hårt nedbrutet material är det på sin höjd bara korta snuttar.
De DNA-fragment som forskarna med avancerad teknik lyckats utvinna, masskopiera och analysera kommer från cellernas energiverk, de så kallade mitokondrierna.
Varje mitokondrie innehåller drygt 16 000 så kallade baspar eller DNA-byggstenar. De urgamla DNA-fragment som forskarna nu lyckats analysera består tillsammans av endast 42 DNA-byggstenar.
Släkt med spanska björnar
Men den lilla mängden har ändå varit tillräcklig för att kunna dra slutsatser om och bekräfta släktskapet mellan de björnar som levde i nordvästra Spanien för nära en halv miljon år sedan och senare tiders grottbjörnar.
— Det DNA vi analyserat är identiskt med DNA från den klassiska grottbjörnen, som dog ut för 12 000 år sedan. Däremot skiljer det sig från dagens brunbjörn, säger Anders Götherström.
Från neanderthalmänniska
För några år sedan var det en sensation när en tysk forskargrupp, ledd av den tidigare Uppsalaforskaren Svante Pääbo, lyckades analysera DNA-fragment från 30 000 år gamla ben från en neanderthalmänniska. Fortfarande har de flesta studier kring fossilt DNA gjorts på material som är högst några tiotusental år gamla. Endast i något enstaka fall har det varit möjligt att få fram DNA som är äldre än 100 000 år.
— Med våra resultat har vi avsevärt flyttat fram gränsen för hur gammalt DNA man kan arbeta med och därmed gjort ett stort antal utdöda djur tillgängliga för DNA-analys, säger Anders Götherström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!