Allians för kåren (AFK), Uppsala universitets studenter (UUS) och S-studenter är de partier som blir valbara i årets kårval. Bristen på kårpolitiker är inte ny – redan förra året minskade man antalet ledamöter från 41 till 33 för att kunna fylla platserna.
Ludvig Lundgren är ordförande för Uppsala studentkår. Han berättar att det visserligen varierar från år till år hur många kårpartier som ställer upp i valet, men att man över tid har sett en minskning i både medlemskap och engagemang.
Kårobligatoriets avskaffande 2010 är en viktig förklaring till utvecklingen. En annan är den avknoppning som skett, där Uppsala teknolog- och naturvetarkår, Juridiska föreningen och Uppsalaekonomerna är några av de föreningar som sedan några år tillbaka också innehar kårstatus.
– Det tar tid att anpassa organisationen efter den utvecklingen, säger Ludvig Lundgren, som tror att tiden är inne för en modernisering av kåren.
– Vi måste också bli bättre på att kommunicera ut vad vi gör och visa på att ett engagemang ger väldigt mycket; att det gör studietiden både bättre och roligare, säger han.
Två studenter som inte har engagerat sig i kåren är Albin Östervall och Mathias Eriksson. De läser båda kandidatprogrammet i kultur- och samhällsanalys, och har under sina terminer på universitetet aldrig röstat i kårvalet. Mathias har visserligen funderat på att engagera sig på något sätt, men i sådana fall skulle det inte vara i Uppsala studentkår.
– Själv har jag duckat studentvärlden helt och hållet, säger Albin Östervall.
Fredrik Pettersson var kårordförande åren 2013-2014. Han förstår vikten av att kåren har engagerade som vill vara med och bidra, både med nya idéer och tankar om de frågor som förs.
Han tycker att det är tråkigt att allt färre personer ställer upp och vill styra Uppsala studentkår.
– Det är en utveckling som man kommer behöva bryta på ett eller annat sätt, det råder det inga tvivel om, säger han.
– Att styra en organisation är ett stort arbete. Att färre personer tar sig an en större andel av arbetet är inte nyttigt varken för de enskilda eller för organisationen.
På uppdrag av Uppsala universitet håller han i en utredning som ska undersöka vilka utmaningar studentorganisationerna i Uppsala står inför. Syftet är att etablera en tydlig bild av vilka nyckelutmaningar som finns, och hur man ska ta sig an dem.
Kårvalet pågår mellan 7-21 april, och röstberättigade är medlemmar i Uppsala studentkår.