Flera tecken tyder på att våldet i samhället avtar. Exempelvis har antalet personer som vårdas på sjukhus efter att ha skadats av andra minskat med 42 procent det senaste decenniet.
Dessutom får polisen in färre anmälningar om våldsbrott. Under 2020 gjordes 595 anmälningar om misshandel per 100 000 invånare i Uppsala. Det är den lägsta siffran räknat per invånare sedan 1999. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Eftersom Uppsala växer har antalet anmälningar här ställts i relation till hur många som bor i kommunen. Men även om man tittar på hur många anmälningar om våldsbrott som görs totalt, utan att sätta det i relation till Uppsalas ökande befolkning, blir slutsatsen att polisen får in allt färre ärenden. Under fjolåret gjordes totalt 1 373 anmälningar, vilket är den lägsta siffran sedan 2015.
En förklaring kan vara att färre polisanmäler att de utsatts för våld. Men Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror det är tvärtom.
– Forskningen visar att människor i västvärlden i allt mindre utsträckning accepterar våld som ett sätt att lösa konflikter. Det innebär att mörkertalet troligen minskar, uppger Felipe Estrada Dörner.
Han säger att det skett en kraftig minskning av våld inom nöjeslivet vilket han kopplar ihop med att drickandet bland ungdomar är på rejäl tillbakagång. Exempelvis har årskonsumtionen av alkohol bland gymnasieelever minskat med 67 procent sedan 2006. Samtidigt umgås människor mer framför datorn där alkohol och fysiskt våld sällan finns med i bilden.
LÄS MER: Skötsamhetstrend bland ungdomar.
En annan förklaring till den vikande våldstendensen är enligt Felipe Estrada Dörner ökad jämställdhet och att kvinnor fått större inflytande.
– Barn uppfostras på ett annat sätt numera. Mobbing och våld på skolgården tolereras i allt lägre utsträckning.
LÄS MER: Forskare: "Brottsligheten bland unga minskar"
Felipe Estrada Dörner framhåller dock att en del av det grova våldet, som skjutningar, paradoxalt sett ökat.
– Nedgången för det vanliga våldet har hamnat i skymundan av den politiska debatten om skjutningarna. Men här gäller det att hålla två tankar i huvudet samtidigt, säger Felipe Estrada Dörner.
Att våldet skulle avta motsägs dock av undersökningar där Brå frågat människor i vilken utsträckning de drabbats av brott. Sedan 2015 är det ett ökande antal som uppger att de utsatts för misshandel. Men Felipe Estrada Dörner säger att bortfallet av antalet svarande i dessa Brå-undersökningar är så stort att det inte går att dra säkra slutsatser av uppgifterna.
Martin Gunér är gruppchef vid Uppsalapolisen. Han tycker att inställningen till våld har förändrats under de senaste tio åren.
– Det verkar som att det blivit mindre accepterat att gå ut på stan och slåss. Det är även mindre tryck runt krogarna på stan under helgkvällarna och fyllan i kroglivet har minskat, säger Martin Gunér.
Vad beror det på?
– En förklaring är att polisen, kommunen, krögare och ordningsvakter under lång tid arbetat tillsammans för att minska fylleriet och våldet. Det innebär bland annat mer synlighet från polisens sida, att fler krogar har ordningsvakter och att kommunen ökat kontrollen för att stoppa servering åt berusade, säger Martin Gunér.
Enligt honom var det även vanligare för ett tiotal år sedan med kriminella gäng som drog runt i centrala Uppsala och sökte bråk.
– Numera ligger de mer lågt, kanske för att inte dra uppmärksamhet till sin narkotikahandel.