Rekorddyrt att köpa bostadsrätt i Uppsala

Låg arbetslöshet i samband med ett lågt utbud av bostadsrätter kan vara två bakomliggande orsaker till fortsatt stigande priser.

Uppsala2013-08-15 16:02

Snittpriset för en bostadsrätt närmar sig två miljoner och kvadratmeterpriset ligger på runt 30 000 kronor. Bara under juli steg priserna med 1,6 procent enligt Uppsalaföretaget Valueguard som tillsammans med KTH har tagit fram ett index över priset för bostäder på Uppsalas bostadsmarknad.

Generellt sjunker priserna på bostäder i Sverige i början av sommaren för att sedan åter stiga när hösten närmar sig. I Uppsala slutade alltså aldrig priserna att öka och de spås fortsätta stiga även framöver.

Tomas Widerlöv, vd för mäklarfirman Widerlöv&Co har märkt av trenden.
– Redan under våren märktes en markant skillnad i antalet förhandsförsäljningar, det vill säga bostäder som säljs före de utannonserade visningarna eller till och med innan de kommit ut på bostadssajten Hemnet. Detta har sedan fortsatt under sommaren, säger han.

Varför priserna steg i Uppsala medan de i riket som helhet sjönk med tre procent enligt Svensk Mäklarstatistik tror Tomas Widerlöv framför allt beror på utbudet och Uppsalas arbetsmarknad.

– Framför allt har utbudet av bostadsrätter varit lågt, men Uppsala har även en särställning sett till arbetsmarknaden. Vi har flera stora arbetsgivare som Akademiska sjukhuset, Uppsala universitetet samt SLU, och flera statliga verk. Vi är alltså inte beroende av ett fåtal arbetsgivare, och arbetslösheten är låg i Uppsala. Därför har inte lågkonjunkturen slagit lika hårt mot Uppsala som mot andra städer. 

Utbudet av villor är högre än bland bostadsrätter, vilket alltså kan förklara att de kostar 5 000 kronor mindre per kvadratmeter jämfört med en bostadsrätt, enligt Mäklarstatistik. Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Uppsala ökat med 9,5 procent och bostadsrättpriserna med hela 27,5 procent.

– Men det är även så att människor tenderar att söka sig till universiteten för att ägna sig år studier vid lågkonjunkturer, vilket på sätt och vis gynnar Uppsala som universitetsstad. Det är generellt stor efterfrågan på mindre ettor och en bra rundgång på dessa allt eftersom folk slutför sina utbildningar, säger Tomas Widerlöw.

Hur högt priserna kan tänkas fortsätta att stiga vill han dock inte sia om, men han tror inte på något bostadsbubbla.
– Det är jättesvårt att säga. Men generellt känns bostadsmarknaden i Uppsala stabil och positiv.

Enligt SEB:s boprisindikator tror närmare 60 procent av de tillfrågade hushållen på stigande bostadspriser under det kommande året. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!