Rekorddyr elanslutningsavgift underkänd
Vattenfall kräver 100 000 kronor mer än vad lagen medger för att ansluta en fastighet på landsbygden utanför Märsta till elnätet. Det anser både Energimyndigheten och Länsrätten.
Hittills har ärendet dragit ut på tiden i tre år. Tid som fastighetsägaren fått klara sig utan ström.
—För den enskilda fastighetsägaren är detta självklart tråkigt. Att vi gått så här långt beror på att det handlar om en schablonmetod som kan tillämpas på ett stort antal liknande fall, säger Per Olof Nilsson på Vattenfall Eldistribution.
Skulle Kammarrätten bevilja prövning och sedan välja samma linje som Länsrätten riskerar bolaget att andra elkunder vill få lägre kostnader.
"Orimlig offert"
Fastighetsägaren utanför Märsta ansåg att Vattenfalls offert var orimlig och valde att överklaga. Senaste instansen, Länsrätten i Södermanland, bestämde att bolaget fick debitera högst 202 000 kronor.
Enligt Per Olof Nilsson beror den stora prisskillnaden på att Vattenfall utgått från den verkliga kostnaden för anslutningen medan Energimyndigheten och Länsrätten räknat fram en schablonkostnad.
-En schablon är visserligen något som även vi i branschen tycker är vettigt. Men vi har olika synsätt om på vilken nivå en sådan schablon ska ligga. Om det blir en schablonmetod kommer kostnaderna för en anslutning ibland att hamna över, ibland under den verkliga kostnaden. I det här fallet anser vi dock att det ligger väl lågt, säger Per Olof Nilsson på Vattenfall Eldistribution.
Kilometerlång kabel
Att en anslutning kostar så mycket som 300 000 kronor är ovanligt. För just den här fastigheten krävdes nämligen både en kilometerlång högspänningskabel och en speciell nätstation.
-Det är kunden som får betala vad det kostar. Och är det på landsbygden där det inte finns något befintligt nät kan det bli extrem dyrt, säger Per Olof Nilsson som lovar att om Kammarrätten inte beviljar prövningstillstånd får den berörda fastighetsägaren sin elanslutning för det pris länsrätten fastställt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!