Rekorddåligt badvatten i Uppsalatrakten

Badvattnet i Uppsala kommun är rekorddåligt just nu. 14 av 23 badplatser får anmärkningar av kommunens miljökontor, och badet i Wik har stängts på grund av för mycket bakterier.— Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Gunnel Edoff på miljökontoret.

Badet avstängt pga koliebakterier, står det på skylten vid badet i Wik.

Badet avstängt pga koliebakterier, står det på skylten vid badet i Wik.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2002-07-25 00:00
Allra värst är det på badet vid Wiks folkhögskola sydväst om Uppsala. Efter att vattnet blivit utdömt som otjänligt vid tre provtagningar i rad har badet tvingats stänga. Nu får ingen bada där förrän miljökontoret givit klartecken igen. Då krävs att tre prov efter varandra visar att bakteriehalterna är nere på en acceptabel nivå.
På sommaren kontrollerar miljökontoret vattenkvaliteten på kommunens bad med jämna mellanrum. I år har kvaliteten blivit sämre för varje mätning. Fem bad med anmärkning i juni blev åtta i början av juli, och nu har siffrorna rusat iväg. 14 av 23 kontrollerade badplatser får anmärkning för höga bakteriehalter i senaste mätningen.

Växlande vädret en förklaring
— Det är verkligen för bedrövligt just nu, säger Gunnel Edoff, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljökontoret.
En anmärkning innebär att vattnet är tjänligt att bada i, men att bakteriehalterna är förhöjda. Den som är känslig för infektioner ska undvika badplatser som fått en anmärkning, och alla bör se upp för kallsupar. Blir det ännu värre kan badet bli bedömt som otjänligt. Miljökontorets regler tvingar en badplats att stänga efter tre sådana betyg, vilket alltså hänt på Wik.
I år har tre andra badplatser fått betyget otjänligt vid varsitt tillfälle. Det är Dalbyviken vid Hammarskog, Oxtorget vid Ekoln och Storvadsbadet i Fyrisån som haft så höga bakteriehalter att det varit olämpligt att bada där.
För det mesta rör det sig om så kallade koliforma bakterier. De kan orsaka illamående, kräkningar och feber. Dessutom kan det dröja upp till två dagar efter badet innan symtomen visar sig.
Miljökontoret har ingen klar uppfattning om varför anmärkningarna ökat stadigt under hela sommaren. En förklaring skulle kunna vara det växlande vädret. Mycket regn kan skölja ur bakterier ur markerna och ned i vattendragen. Blir det sedan varmt igen trivs bakterierna och förökar sig snabbt.

Fyrisån har störst problem
Samtidigt är årets sommarväder inte onormalt på något sätt. Ändå har det nu stängda badet på Wik inte haft en enda anmärkning de senaste två åren.
Miljökontoret planerar inga särskilda åtgärder med anledning av de oroväckande siffrorna. Provtagningen har utökats och Uppsalas badsugna kan bara hoppas att bakteriehalterna sjunker efterhand. Och att det inte kommer mer regn.
— Det finns inte så mycket vi kan göra åt det här. Vi känner inte till några utsläpp, och vi kan inte stoppa regnet, säger Gunnel Edoff.
Badplatserna i Fyrisån har under åren haft större problem med anmärkningar än de andra baden i kommunen. Även nu finns åns fyra stora badplatser, Storvretabadet, Vattholmabadet, Skyttorpsbadet och Storvadsbadet, med på listan över badplatser med anmärkning. Anna Lindh, laboratorieingenjör på kommunens vattenlaboratorium, säger att baden i Fyrisån är de som har störst problem just nu. När UNT når henne har hon just hämtat vattenprover ur ån.
— Det ser inte roligt ut, rena lervällingen, säger Anna Lindh.
Siktdjupet i Fyrisån är bara runt 25 centimeter, vilket är onormalt lite. UNT har tidigare berättat att Gunnel Edoff avråder från bad i Fyrisån.

Även goda nyheter
Storvretabadet har fått anmärkning vid 32 provtillfällen sedan 1998, enligt en sammanställning som UNT gjort. Under samma period har badet dömts ut som otjänligt tre gånger. Storvad och Vattholma visar upp liknande siffror. Detta kan jämföras med bland annat Lötsjön, Ramsen och Södersjön, som varit helt prickfria sedan 1998.
Men det finns goda nyheter på badfronten. UNT skrev i förra veckan om sjuåriga Evelina som fick utslag av parasiter, så kallade cerkarier, på Björklingebadet. Eftersom cerkarieutbrott inte varar mer än två veckor är det snart fritt fram att bada i Björklinge igen. Efter helgen borde parasiterna vara helt borta, tror Gunnel Edoff.




UNT-Fakta

Badplatser i Uppsala kommun som bedömts tjänliga med anmärkning vid senaste provtagningen:

Hammarskog, Dalbyviken
Wiks folkhögskola
Funbosjön, Södra badet
Fyrisån, Skyttorpsbadet
Fyrisån, Storvadsbadet
Fyrisån, Storvretabadet
Fyrisån, Vattholmabadet
Hosjön
Norrsjön, Eda
Södersjön
Testen
Valloxen, Brunnbybadet
Valloxen, Särstabadet
Vällen

Källa: miljökontoret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om