Rekordår för blåbären i Upplands skogar

Gillar du att plocka blåbär? I så fall har du en bra sommar framför dig – prognosen pekar på rekordtillgång.

Blåbär lär det bli gott om i år.

Blåbär lär det bli gott om i år.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2016-07-06 12:10

Varje år gör SLU en prognos över tillgången på blåbär i de svenska skogarna och 2016 kan bli den bärtätaste sommaren sedan 2003. Svealand väntas få 1,6 gånger fler blåbär, eller närmare 16 blåbär i genomsnitt per kvadratmeter, jämfört med ett normalår. En av de permanenta observationsstationerna finns i Uppsala.

– Det ser extremt bra ut för Svealand, och lokalt för Uppsala var rapporten rent lyrisk, säger Ola Langvall, som är försöksledare på enheten för skoglig forskning vid SLU.

Det är många saker som samverkar för att det ska bli ett bra blåbärsår. Det måste vara bra väder sommaren före, när knopparna anläggs, sedan ska inte riset betas ner av vilt under vinterperioden och till slut måste man ha tur med vädret under blomningen.

– Det var en tidig blomning i Götaland och Svealand, vilket kan ställa till problem, men det var varmt i hela landet och sydliga vindar så att det var varmt även på nätterna.

Det är bara i norra Norrland som bärtillgången väntas bli sämre än normalt, det beror på att blomningen inte hann komma i gång under den varma perioden i maj utan först i juni.

– Då var vädret inte lika gynnsamt för blomningen, det var troligen en del nattfroster som slog ut fler blommor än vanligt, säger Ola Langvall.

I södra Sverige har de första blåbären redan mognat för ett par veckor sedan, och även här i Uppland ska det finnas mogna bär – åtminstone för den tålmodige.

– Om man plockar för hand går det att plocka redan nu, men med bärplockare får man nog vänta ett tag till, säger Ola Langvall.

Smarriga blåbärsmuffins

Om man vill få smak av blåbär, men inte orkar plocka så många, är blåbärsmuffins ett utmärkt alternativ.

12 stora muffins

125 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 krm salt

5 dl vetemjöl

1 dl mjölk

3 dl blåbär

Rör rumsvarmt smör och socker till en jämn smet.

Rör i äggen, ett i taget.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.

Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet.

Vänd försiktigt ner bären med sked så att inte bären mosas.

Klicka ut smeten i 12 stora muffinsformar.

Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter i 200 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!