Uppsala satsar stort på lokal mat – tredje Reko-ring öppnar

En ny Reko-ring invigs den 28 augusti på Vaksala torg. Syftet är att göra lokalproducerad mat mer tillgänglig för invånarna i centrala Uppsala. Redan nu finns Sveriges största Reko-ring i Boländerna.

Bebisen Ester med föräldrarna Nils Ekelund och Anna Jähle, producenter från Hagtorpet i Heby. De odlar runt 30 olika sorters grönsaker.

Bebisen Ester med föräldrarna Nils Ekelund och Anna Jähle, producenter från Hagtorpet i Heby. De odlar runt 30 olika sorters grönsaker.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-08-24 16:30

När Reko-ringen i Boländerna öppnar denna torsdag fylls parkeringsplatsen utanför Ikea av bilar med öppna bakluckor. Reko-ringen ser ut som en bakluckeloppis, men i stället för begagnade prylar handlar det här om nyskördade grönsaker, blommor, ägg och andra lokalt producerade livsmedel.

Det går dock inte att köpa något på plats. Alla varor har förbeställts via Facebook.

– För att minimera matsvinn, förklarar volontären Annika Norell, klädd i en knallgul väst.

undefined
Den första Reko-ringen i Uppsala startade 2017 i Boländerna, och idag är det den största i hela landet, berättar volontärerna Annika Norell och Ulrika Ivergård.

Det råder en livlig atmosfär med en stadig ström av kunder som rör sig mellan bilarna för att hämta sina förbeställda varor.

– Det är jättekul att få träffa alla som handlar, säger Anna Jähle, grönsaksproducent från Heby.

undefined
Bebisen Ester med föräldrarna Nils Ekelund och Anna Jähle, producenter från Hagtorpet i Heby. De odlar runt 30 olika sorters grönsaker.

Uppsalabon Annika Norrbo handlar för första gången på Reko-ringen.

– Jag tycker man ska gynna de som försöker odla på rätt sätt och i närheten där vi bor, säger Annika Norrbo.

undefined
Prantawan Suphan från Hammarbol gård i Almunge säljer bär från sin gård. Alla bär, liksom de andra varorna på Reko-ringen, är förbeställda för att undvika svinn.

Reko-ringen är ingen organisation eller företag, utan en gräsrotsrörelse som sköts helt ideellt, förklarar Annika Norell. 

Reko står för rejäl konsumtion och fokus ligger på att skapa direktkontakt mellan producenter och konsumenter – utan mellanhänder.

Vad är bra med det?

– Producenten får behålla en större del av kakan, och kunden kan köpa lokalproducerad mat och samtidigt ställa frågor direkt till den som har odlat eller fött upp maten, säger volontären Ulrika Ivergård.

undefined
Äggproducenten Camilla Stark från Elsarbo Gård i Österbybruk har med sig 90 flak och 30 kartonger ägg.

Reko-ringen startade i Finland 2013 och introducerades i Sverige tre år senare. Konceptet spred sig snabbt och växte i popularitet i Sverige.

Idag finns två Reko-ringar i Uppsala: i Boländerna och i Gränby. 

Den i Boländerna var Uppsalas första när den startade 2017, och är idag den största i hela landet.

– Varje vecka samlar den mellan 40 och 50 producenter, säger Annika Norell.

– De kommer från en radie på ungefär tio mil runt Uppsala, från Uppsala län, Stockholms län och Västerås, säger Ulrika Ivergård.

undefined
Hunden är definitivt inte till salu. Alex Eljenmyr säljer ankägg, medan Linnea Kuling erbjuder rosen-te och ringblomma-te.

Den är så stor, varför behöver ni starta en till på Vaksala torg?

– Vi ville starta en Reko-ring som är mer central än den vi har här i Boländerna, för att nå dem som cyklar och går. Det är ju mest folk som tar bil till Boländerna, säger Annika Norell.

– Det är bara vi producenter som får stå där inne med bilarna för att lämna in varorna på Vaksala torg. Kunderna får inte köra in, säger Ulrika Ivergård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!