Reklamfirma vill att portkoder lämnas ut
Krav på portkoder från reklamföretag som vill in i låsta trapphus oroar bostadsrättsägare i Uppsala. Men det finns inga lagliga hinder för att säga nej.
— Det är lätt att tolka breven som att man är tvungen att lämna ut koderna. Jag tror att många ser det så. Flera reklamfirmor har kontakta oss om att få våra portkoder. Men vi vill inte ha obehöriga i våra trapphus. Till slut så vet man inte vilka som springer där, säger Tommy Lundqvist.
Tvingar ingen
Han har speciellt reagerat på ett brev från SDR:s vd Eva Ryss som skriver att bolaget "ser det som självklart att alla ska få sin post även om den inte delas ut av Posten AB, varför vi inte kan låta undantagen bero".
Styrelsen håller som bäst på att undersöka om det finns några juridiska hinder för att säga nej. Den är inte ensam om det. PTS får regelbundet liknande förfrågningar från olika delar av landet. Många tror att lagen kräver att de lämnar ut sina koder. Men så är det inte.
SDR i Uppsala, som skickat ut breven, anser att skrivningarna absolut inte ska uppfattas som någon påtryckning.
— Vi tvingar inte någon att lämna ut sina koder. Den bostadsrättsförening som inte vill ha reklamen kan fylla i en blankett som också skickats med. Det är för att vi ska kunna förklara för våra uppdragsgivare att ingen vill ha reklam i den föreningen, säger Imbi Andersson vid SDR i Uppsala.
Är ni inte lite otydliga i er information?
— Jag förstår inte att vi skulle vara det. Jag har aldrig hört det här klagomålet förut. Men uppfattas vi som otydliga så måste vi se över vår information. Innan vi skickar ut breven har vi alltid en muntlig kontakt.
Enligt PTS delar SDR ut mellan tre och fyra miljoner adresserade försändelser om året. Resten är reklam. Det ska jämföras med posten som delar ut drygt tre miljarder adresserade försändelser varje år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!