En 9-årig pojke i Uppland fick inför sommarlovet ett kuvert med sitt namn på med posten. Inuti låg ett kampanjblad samt ett kontantkort från Comviq.
– Det var jag som hittade kuvertet och eftersom det stod min sons namn på det gav jag det till honom. Han läste det och sa att det inte var någonting för honom, eftersom han aldrig använder sin mobil, säger pappan till UNT.
I texten i kampanjbladet önskar Comviq ”ett riktigt härligt sommarlov” och att ”vi tror att du och din familj kan ha användning för det (kontantkortet) under sommarlovet”. Det framgår inte vem texten är menad för - föräldern eller barnet.
Enligt Konsumentverket ser man allvarligt på direktreklam till barn under 16 år, dels för att direktreklam anses vara en särskilt påflugen marknadsföringstaktik och dels för att personer under 16 ändå inte kan ingå ett juridiskt avtal. Enligt Annika Kristersson, presschef på Tele2, är kuvertet märkt ”till målsman för” och barnets namn. På så sätt anser Comviq att de har undvikit att bryta mot branschseden.
– Vi är noga med att det ska stå ”till vårdnadshavaren för” eller ”till föräldern för”, för vi får enligt lag inte adressera till barn, säger hon.
Varför skriver ni barnets namn och inte förälderns?
– Om vi inte har föräldrarnas adress gör vi så här.
Tror du inte att en nioåring kan tro att det är till honom eller henne och inte till föräldern?
– I så fall är det oerhört olyckligt, och då behöver vi förtydliga att det inte är till barnet.
Men på Konsumentverket är det inte bara adressaten som avgör om ett utskick med dubbla adressater anses bryta mot reglerna eller inte. Det är i stället kuvertet som man tittar på.
– Man ska inte utforma kuvertet så att barnet tror att det är till honom eller henne, till exempel stora lättlästa bokstäver, eller bilder av godis. Om vi i ett sådant fall gör bedömningen att utskicket riktas till barnet faller det under förbudet att skicka till barn under 16, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.
Enligt Annika Kristersson, presschef på Tele2, är syftet med kampanjen att föräldrar som vill kunna nå sina barn under sommarlovet ska skaffa kontantkort till barnens mobiler, i stället för att skaffa abonnemang.
– På det sättet kan föräldern kontrollera kostnaden, säger Annika Kristersson på Tele2.
Men pappan vars sons namn stod på Comviqs kuvert tycker inte att det känns okej.
– Det som jag tycker är tråkigt är att man använder sig av barnet för att pressa föräldrarna och att få föräldrarna att byta abonnemang, säger han.