Regnet förstör spannmålsskörden

Först var det torkan, nu är det regnet som ställer till det för länets bönder. De senaste veckornas blöta har påverkat kvaliteten på spannmålsskörden. På många håll kommer höstvetet inte gå att använda som brödsäd utan måste i stället bli till foder.

Uppsala2008-08-20 19:28
Många spannmålsodlare i Uppland har knappt kommit i gång med skörden ännu. Men de som har tagit prover rapporterar om dålig kvalitet.
- Här är det väldigt lite skördat och på allt höstvete är kvaliteten borta. Det går inte att använda som brödsäd utan kommer att bli fodersäd i stället, säger Maria Berg i Petersberg i Bred mellan Enköping och Västerås.

Anledningen är att bakdugligheten, kärnans förmåga att jäsa, försämras vid väta. Det man mäter brukar kallas för falltal. I år ligger falltalet på strax över 100 och det som krävs för att vetet ska kunna användas som brödsäd är ett falltal över 200. För de bönder som inte har egna djur kan det bli ett stort problem eftersom fodersäd generellt ger betydligt sämre betalt.
- För vårt företag var torkan tidigare i sommar inte något större problem och vi hade en kanonskörd på gång före regnet. Men för tre veckor sedan, när alla stod i startgroparna för att börja skörda, började det regna och sedan har det bara fortsatt, berättar Maria Berg.
Hon har i stället satsat på att skörda maltkorn som det kan finnas en möjlighet att rädda. Men hittills har det varit besvärligt.
- I går var första gången vi kom ut över huvud taget. Problemet är att tröskan blir så tung och det gör att det är svårt att komma ut på gärdena när det är så här blött i marken.
Hittills vill hon inte säga att årets skörd är någon katastrof.
- För oss är det inte någon katastrof ännu men det kan vara det för enskilda lantbrukare. Och fortsätter det att regna så blir det det.

Håkan Svanäng i Svanängen i Vassunda är ännu mer pessimistisk och talar redan nu om ett katastrofår.
- Det kan man nog säga. Det här drabbar inte bara bönderna utan hela kedjan. Om vi inte kan tillgodose kvarnen i Uppsala med brödsäd så är det något av en katastrof. Det har hänt tidigare också men det var nog länge sedan.
Även hos honom har regnet försämrat kvaliteten och gjort att skörden dragit ut på tiden.
- Vi nöter på varenda stund det går men det går trögt.
Ute i Östhammarstrakten har man ännu inte påbörjat skörden ännu men även där finns en oro för kvaliteten.
- Det mognar lite senare här och det är väl det hoppet man kan ha, säger Lars Ånöstam i Sandby i Hökhuvudstrakten.
För honom personligen är det dock inte någon katastrof om det mest blir fodersäd av höstvetet eftersom han har egen smågrisproduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!