Regnbrist ger sinande brunnar

Grundvattnet fortsätter att sjunka och några stora regnmängder är inte i sikte. "Det är ytterst viktigt att det kommer nederbörd den närmaste tiden." säger Bo Thunholm, grundvattengeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Bo Thunholm, grundvattengeolog vid SGU.

Bo Thunholm, grundvattengeolog vid SGU.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Uppsala2016-10-19 09:31

Grundvattennivåerna har legat under de normala i höst. I vanliga fall brukar de vända uppåt i oktober men på grund av bristen på nederbörd går utvecklingen i stället i motsatt riktning.

– Den efterlängtade höstpåfyllningen har uteblivit och det är viktigt att den kommer igång så snart som möjligt, säger Bo Thunholm.

Vad kan hända annars?

– Om det vill sig illa fortsätter nivåerna nedåt och då finns en risk att påfyllningen får vänta tills i vår. En normal vinter brukar det inte bildas några särskilda mängder. Man kan lite förenklat säga att det är under hösten och våren som det normalt sett bildas mycket grundvatten.

Enligt Bo Thunholm är det ganska troligt, som läget ser ut just nu, att grävda brunnar kan komma att sina om de haft den typen av problem tidigare – och om de inte redan drabbats.

– Och det börjar bli så pass låga nivåer att även andra riskerar att få problem. De med bergborrade brunnar bör också vara observanta på den ökade saltvattenrisken.

Nu krävs det stora nederbördsmängder för att återställa nivåerna till det normala. Först måste den uttorkade marken fuktas upp innan mer grundvatten kan bildas.

– Börjar det regna kan det ta ganska lång tid, kanske veckor, innan det ger effekt på nivåerna. Det finns viss anledning att följa utvecklingen framöver, i den mån det går, säger Bo Thunholm.

På regnfronten ser det däremot inte speciellt ljust ut just nu, även om ett stilla regn tidvis faller under onsdagen.

– Det är jättetorrt även i oktober. Det handlar om mellan en till fem procent av de normala regnmängderna. Även om det blir lite småskvättar de närmaste dagarna så är det inte några stora mängder som väntas, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!