Regler stänger inne handikappade

Cp-skadade Patrik Johansson kan inte längre hälsa på sin pappa eftersom maskinen som ska ta honom uppför trapporna inte passar till hans rullstol. - Det är handtagen som är problemet, förklarar Mustafa Elbeb, chaufför.

Fr v Patrik Johansson, Jonny Jansson, Bengt Backlund och Mustafa Elbeb.

Fr v Patrik Johansson, Jonny Jansson, Bengt Backlund och Mustafa Elbeb.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-10-14 09:00
Den maskin som ska hjälpa handikappade att ta sig upp eller ned för trappor, passar bara ett fåtal rullstolar.
Flera rörelsehindrade i Uppsala, liksom Patrik Johansson, tvingas nu stanna hemma.

Patrik Johansson är gravt cp-skadad och bor på gruppboende, där han har hjälp dygnet runt för att klara vardagen. Hemmet är anpassat efter hans behov och han bor på bottenplan för att slippa trappor. Men en gång i veckan brukar han hälsa på sin pappa. Eftersom pappa Bengt Backlund bor en trappa upp i ett lägenhetshus har Patrik Johansson fått bäras av två personer.
Det är inte längre tillåtet, och när han i torsdags skulle beställa färdtjänst inför ett besök fick han rött ljus.

Färdtjänstens så kallade trappklättrare, som ersätter bärhjälpen från förarna, passade inte till någon av hans två rullstolar.
- Jag ägnade hela kvällen åt att försöka förklara för honom i telefon varför han inte kunde komma hit. Han var i upplösningstillstånd och kände sig kränkt, säger Bengt Backlund.
- Han är glad och tacksam för de stunder han får komma utanför sin lägenhet. Men det här gör att han kommer ut ännu mer sällan, eftersom han inte kan besöka de som bor i "fel" hus. Ska vi behöva köpa en ny rullstol nu?

För tio år sedan tog Arbetsmiljöverket fram föreskrifter om att inga förare inom färdtjänsten ska behöva lyfta rörelsehindrade personer för hand, efter att flera chaufförer skadat ryggen i samband med tunga lyft. Uppsala kommun har gradvis anpassat sig efter föreskrifterna, men satte stoppdatum för all manuell bärhjälp i samband med en ny upphandling den 1 oktober.
Kommunen har sedan tidigare två trappklättrare som ska hjälpa vid förflyttning i trappor. Men de fungerar bara i raka trappor och med en typ av rullstol som bland annat har raka och icke-justerbara handtag.
- Det finns bara en sort på marknaden som är säker att använda, där kunden sitter säkert även om föraren svimmar eller trappklättraren går sönder. Det är den vi använder. Men de flesta av våra kunder har inte en rullstol som passar till trappklättraren, säger Jan Burström vid Gamla Uppsala Buss, som har hand om den så kallade specialkörningen inom kommunens färdtjänst.
- Vi letar efter en lösning så att trappklättraren ska passa fler rullstolar. Vi har tidigare testat en typ av plattform att sätta på trappklättraren som inte alls fungerade. Men om ett par veckor får vi en ny prototyp från Japan som vi hoppas ska fungera.

Lena Lantz, kommunens chef för färdtjänst, känner väl till att många fått problem att ta sig hemifrån på grund av beslutet.
- Jättemånga har hört av sig till oss om det här. De är ledsna och gråter för att de inte kan ta sig ut. Vi hänvisar dem till biståndshandläggare och andra instanser som kan ta tag i anpassning av bostaden för att underlätta transporten. Men många kan ju inte det. De kanske bor i privatägda hus där hyresvärden inte vill gå med på att det byggs om.
-Och när resmålet är problemet, som i det här fallet, hur gör man då? Det här är nya frågor för oss alla. Jag vet faktiskt inte på rak arm hur man löser det här, säger hon och förklarar att kommunens olika instanser har diskuterat problemet länge.

Varför väntade ni inte med att införa stoppet tills det fanns trappklättrare som fungerade för fler rullstolar?
- Facket, Kommunal i det här fallet, sade nej helt enkelt. Det här har andra kommuner infört för länge sen, medan vi har blundat för det. Utvecklingen av tekniken går ju framåt hela tiden men har Arbetsmiljöverket sagt att förarna inte får bära så får ju inte vi stå emot hur länge som helst. Vi måste införa det, och vi tyckte det passade bra i samband med att vi införde ett nytt beställningssystem.
-Vi har informerat våra resenärer och biståndshandläggare så att de kunde se över boenden och ha en dialog med kommunen. Grunden för stoppet är Arbetsmiljöverket. Nu följer vi tagna beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om