Regionen om nya Astra-råden: "Kan verka lite underligt"

Efter att Folkhälsomyndigheten på tisdagen beslutade att de som fått en dos Astra Zeneca ska få sin andra dos med mrna-vaccin ändras planen för Uppsalaborna något.

Erik Sköldenberg är chefsläkare på Region Uppsala.

Erik Sköldenberg är chefsläkare på Region Uppsala.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2021-04-20 20:30

– Ungefär 6400 Uppsalabor som fått vaccinets första dos kommer få den andra dosen med Pfizer eller Moderna istället. De flesta kommer få det via sin egen arbetsplats eftersom de jobbar i vård och omsorg, berättar Erik Sköldenberg som är Regionens chefsläkare.

Han är ansvarig för produktionsplaneringen av vaccinationerna i Regionen. För några månader sedan var Astra Zenecas vaccin något som uteslutande användes till personer som inte befann sig i riskgrupp. Huvudsakligen rörde det sig om personal inom sjukvård och kommunal omsorg. Men sedan en tid tillbaka ges endast vaccinet till de som är äldre än 65 och under tisdagen redogjorde Folkhälsomyndigheten för nya rutiner.

– Det kan verka lite underligt. Vi har lärt oss att varje dag är en ny dag och att varje dag innebär nya direktiv från Folkhälsomyndigheten i takt med att de får ny information, säger Erik Sköldenberg.

De nya rutinerna innebär att de som fått en dos av Astra Zenecas vaccin och som är yngre än 65 år ska få den andra dosen av ett annat vaccin. Anledningen är att det finns en liten förhöjd risk för blodpropp för de som får Astra Zenecas vaccin i åldersgruppen.

Det gör att vaccinationsplanen tar ungefär en halv vecka till då planerna behöver göras om. Forskningen visar att man får ett bra skydd av vaccinet även om man får en dos av ett vaccin och den andra dosen av mrna-vaccinen, berättar han.

– Det är ett oerhört effektivt läkemedel och biverkningarna är utomordentligt ovanliga. Det visar både studierna men även erfarenheterna från Storbritanniens vaccinering, som varit väldigt effektiv och som till stor del skett med Astra Zenecas vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!