Regionen bunkrar för massvaccination mot covid-19

Trots att ingen vet när ett vaccin mot covid-19 kan finnas har Region Uppsala redan börjat förberedelserna för massvaccinering av länets invånare.

Mikael Roxengård ställer in en av pallarna med vaccinationsmaterial.

Mikael Roxengård ställer in en av pallarna med vaccinationsmaterial.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-08-28 19:00

I ett hemligt förrådsrum ska sprutor och kanyler som räcker för att vaccinera hela länets befolkning lagras i väntan på att ett vaccin finns färdigt. Region Uppsala har redan nu beställt förbrukningsmaterial för att klara av en massvaccinering av befolkningen.

undefined
Mikael Roxengård ställer in en av pallarna med vaccinationsmaterial.

När ett vaccin kan finnas färdigt så att vaccinationerna kan komma i gång är dock fortfarande oklart.  Johan Nöjd, regionens smittskyddsläkare, säger att det i bästa fall rör sig om 4–5 månader innan ett vaccin är tillgängligt.

– Det vi känner till är att det just nu finns fem vaccinkandidater i fas 3-studier. Om man har maxflyt kan en eller flera vara ute på marknaden kring årsskiftet. Sen återstår att se när vi kan ha ett vaccin hos oss. Det är Folkhälsomyndigheten som fördelar det mellan regionerna, säger Johan Nöjd.

Han påpekar att det fortfarande är många frågor som måste besvaras innan man kan ta fram en konkret plan för hur vaccineringen kan gå till.

Förra gången som en massvaccinering skulle genomföras, vid svininfluensan H1N1, uppstod flaskhalsar vid vaccinationscentralerna. Köerna ringlade långa runt kvarteren där människor väntade på sin tur. Johan Nöjd tror dock att man kommer att vara bättre förberedd nu.

undefined
Vid vaccineringen mot svininfluensa ringlade sig köerna långa utanför vaccinationsmottagningarna.

– Då var det en kapplöpning med att få ut vaccindoser samtidigt som smittan kom allt närmare. Den här gången har vi smittan redan hos oss, och det sveper inte över befolkningen som en ostoppbar vind som influensan kan göra. Covid sprids mer i kluster, vilket gör att social distans fungerar.

Hans bedömning är att vaccinet kommer att pytsas ut successivt och att en tydlig prioriteringsplan ska göras i vilken ordning olika grupper ska vaccineras. Nu talar allt för att det är äldre i riskgrupper som kommer att vaccineras först.

Vaccinet mot svininfluensan visade sig i efterhand öka risken för vissa yngre personer att drabbas av narkolepsi.

Hur stor risk tror du att det är för att de erfarenheterna kommer att påverka viljan att vaccinera sig?

– Jag tror att vi har helt andra kontrollmekanismer den här gången. Covid är heller inte så våldsamt smittsamt, och då är det inte lika viktigt att få ett stort genomslag i befolkningen som vid till exempel mässlingsvaccination, där 90 procent behöver vaccineras för att stoppa utbrott. Om individer känner sig osäkra om nyttan för en själv att vaccinera sig är det inte kritiskt för samhället som sådant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!