Kravet har skickats till Vårdförbundet lokalt i Uppsala. Blir regionen inte enig med det lokala facket skickas det vidare till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter.
Regionen har beordrat skyddsarbete vid 550 tillfällen hittills under konflikten, men det är inte nog, menar man.
– Vi kan konstatera att det varit oenighet i 96 procent av fallen där vi förhandlat om skyddsarbete. Förhandlingarna om skyddsarbete tar också väldigt mycket tid och kraft från verksamheten. Vår bedömning är därför att vissa delar av verksamheten efter fyra veckors blockad är att betrakta som samhällsfarliga, säger Sofia Birk, HR-direktör vid Region Uppsala.
De delar som Region Uppsala nu vill ha undantag från är några av de jour- och beredskapslinjer, där grundavtalet är skrivet på ett sådant sätt att det automatiskt blir fråga om övertidsarbete när en medarbetare med jour behöver gå in och jobba.
– En synpunkt från Vårdförbundet är att vi borde ha byggt bort jourlinjer under varseltiden så att jour och beredskap inte behöver användas. Men vi menar att det är så pass specialiserade kompetenser att det inte går att bygga bort detta på två veckor. Hela avtalskonstruktionen bygger på att det blir övertid, och vi kan inte säga att vi okynnesanvänder övertiden, säger Sofia Birk.
Hon räknar med att regionen kan hålla förhandlingen med Vårdförbundet om samhällsfarlighet under kommande vecka.
Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet, säger att man får se vad som kommer ut i förhandlingarna. I grunden tycker han dock fortfarande att arbetsgivaren inte förberett sig inför konflikten på ett bra sätt.
– De sjuksköterskor som jobbar under beredskap i till exempel helikopterverksamheten har inte fått den återhämtning de behöver. När de kommer tillbaka till sin ordinarie arbetsplats efter att de fått rycka ut med helikoptern finns ingen möjlighet att ta ut övertiden som ledighet. I stället tvingas de jobba över även där. Det är ett systemfel där arbetsgivaren utnyttjar mer övertid än vad vi har avtalat om, säger han.
Region Östergötland har i samband med strejkvarslet, som utlöses den 4 juni, lämnat en liknande förhandlingsframställan om samhällsfarlighet. Enligt uppgifter till UNT kommer även de övriga fyra regioner där det har varslats om strejk att lämna in liknande förhandlingsframställningar inom kort.