.
Foto: Emma Åhman
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, är upprörd över det sätt som Doktor.se marknadsför sina tjänster.
Foto: UNT arkiv
Doktor.se, ett av landets nätläkarföretag, äger även en vårdcentral i Uppsala: Centrumkliniken. På webbsidan marknadsförs den med orden "Vårdapp och vårdcentral".
Detta har fått Region Uppsala att surna till. Nu meddelar regionen att man från och med 1 mars inte längre kommer att betala fakturorna som kommer för nätläkartjänsten. Tjänsterna via appen klassas av Doktor.se som besök vid en vårdcentral i Vingåker i Sörmland, vilket innebär att de får mer betalt av regionen för patienter som slussas via vårdappen än för dem som tas om hand på den egna vårdcentralen.
– Det här är en underleverantörstjänst till deras vårdcentral. Då kan de inte fakturera för både vårdcentralen och appen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Han säger att Centrumkliniken får använda digitala tjänster på samma villkor som andra vårdcentraler i länet. Vårdcentralernas digitala besök ska då dokumenteras i regionens journalsystem Cosmic och inte räknas som utomlänsbesök.
I ett brev till huvudmännen för Centrumkliniken skriver Region Uppsala att man ser detta som ett avtalsbrott. "Region Uppsala har med anledning av Centrumklinikens avtalsbrott rätt att häva avtalet för det fall att Centrumkliniken inte vidtar rättelse efter att avtalsbrottet påtalats."
Martin Lindman, vd för Doktor.se, hävdar dock att tjänsterna via appen utförs av ett helt annat bolag och att det inte har något med Centrumkliniken att göra.
– Vi bedriver vår digitala vård via vår avtalspart i Sörmland. Vi anser inte att vi har ett underleverantörsavtal med vårdcentralen i Uppsala, säger Martin Lindman.
När UNT går in på Centrumklinikens webbplats finns där dock en länk till nätläkartjänsten Doktor.se. På webbsidan möts man då av rubriken "Vårdapp och vårdcentral".
Om det inte är er tjänst, varför länkar ni då till den på er webb?
– Det finns patienter som inte vill söka fysisk vård. Dessutom kan tillgängligheten till vårdcentralerna vara dålig. Då vill vi visa på alternativ, säger Martin Lindman.
Han säger att man försökt få till ett möte med Region Uppsala om saken, men inte fått någon respons.
Nätläkarbesöken har ökat kraftigt under året. Men nätläkarapparna är en kontroversiell del av sjukvårdsystemet. Nätläkarföretagen fakturerar den region där patienten bor för de besök som görs i apptjänsterna. Det sker på samma sätt som besök som gjorts vid en vårdinrättning i ett annat län.