Att låta ventilationen värma upp lokaler på nätterna då ingen människa finns där låter inte direkt klimatsmart. Men just så illa har det tidigare varit på Akademiska sjukhusets medicin- och lungmottagning.
Men i fjol gjordes en översyn av energiförbrukningen i lokalerna. Numera stängs ventilationen av när de anställda går hem för kvällen och slås på igen någon timme innan de återvänder på morgonen. Det är en av flera åtgärder som sammantaget medfört att förbrukningen av fjärrvärme i huskroppen har pressats ner med 13 procent och elkonsumtionen med 5 procent.
Den här typen av insatser ingår i ett energiprojekt vid Region Uppsala. Den ena delen av projektet handlar om att ställa in apparaturen för el, fjärrvärme och kyla så att energin tillvaratas maximalt. Den andra delen omfattar investeringar i bland annat fläktar, isolering och belysning, något som också kommer att ge energibesparingar.
Jonas Eriksson, teknisk chef vid landstingsservice, säger att ventilation och annat i många fall har varit dåligt kalibrerad.
– Vi ser stora och omedelbara effekter av de driftsoptimeringar vi gör.
Genom projektet har energikostnaderna krympts med 16 miljoner kronor sedan 2015. Det är ungefär lika mycket som projektet kostat men i det beloppet ingår även investeringar för solpaneler och annat.
Energibesparingen för projektet uppgår till 27 GWh vilket motsvarar årsförbrukningen för 1 800 småhus. Utsläppen av koldioxid har sjunkit med 4 500 ton, vilket är lika med utsläppen från 1 800 Thailandsresor.
Hittills har projektet mest kretsat kring Akademiska sjukhusets lokaler. Men innan utgången av 2018 planeras energisparande åtgärder även för många andra av Region Uppsalas byggnader runt om i länet.
Ett problem när temperaturen ställs in är att upplevelsen av värme är högst individuell. En del tycker att 22 grader inomhus är alldeles för mycket medan andra i lokalen går runt och huttrar.
– Tidigare när någon klagat på värmen har den dragits ner. Sedan har andra sagt att det blivit för kallt och då har varmluften ökats. Det har inte funnits några riktlinjer men det har vi nu tagit fram, berättar Jonas Eriksson.
Enligt de nya reglerna för Region Uppsala ska det vara 21 grader i arbetslokaler som kontor, väntrum, öppenvårdslokaler och liknande. Bostäder för äldre och vårdavdelningar med inneliggande patienter ska vara ett par snäpp varmare, nämligen 23 grader.