Under pandemin har regionen arbetat i stabsläge vid två tillfällen, vilket innebär ett förhöjt beredskapsläge där en särskild sjukvårdsledning satts in. Första gången varade stabsläget från 19 mars 2020 till sista augusti samma år.
Nu har man befunnit sig i stabsläge sedan 3 november 2020, och att man nu avvecklar den särskilda sjukvårdsledningen innebär inte att hanteringen av covid-19 är över, påpekar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler. Inte heller är det en signal till allmänheten om att det är lugnt och säkert vad gäller smittspridningen.
– Att vi lämnar stabsläget stämmer ganska väl överens med Folkhälsomyndighetens beslut om att lätta på restriktionerna. Covid-19 kommer att finnas kvar, och det är något vi kommer att behöva hantera under flera år framöver, säger Mikael Köhler.
– Just nu ökar antalet patienter som behöver vårdas på sjukhuset. Det måste vi fortsätta följa, men som läget är nu kan vi hantera det utifrån vår ordinarie struktur.
Enligt Köhler har krisledningsorganisationen hjälpt regionen att skapa överblick, gett snabba informations- och beslutsvägar och underlättat samverkan inom regionen och med andra aktörer.
– Vi kommer att fortsätta med särskilda organisationer för provtagning, smittspårning och vaccinationer, men det kommer att ske enligt ordinarie ledning, säger Mikael Köhler.
Stabsläge är det lägsta beredskapsläget inom regionen. Vid svårare situationer används förstärkningsläge eller katastrofläge.