Så sent som i förra veckan rapporterade UNT om att sjuksköterskebristen kan leda till att Akademiska sjukhuset förlorar sitt rikssjukvårdsuppdrag i Brännskadecentrum.
LÄS MER: Brännskadecentrum riskerar förlora rikssjukvårdsuppdrag
Nu meddelar Region Uppsala i ett pressmeddelande att de drar i nödbromsen. Omedelbara åtgärder kommer vidtas för att få kontroll över Regionens skenande underskott för 2018.
– Det ekonomiska läget har försämrats kraftigt under 2018 och Region Uppsala riskerar att gå med underskott. Åtgärderna syftar till att få en ekonomi i balans, säger ekonomidirektör Emma Lennartsson.
Ekonomin hos Region Uppsala har under året sjunkit som en sten. Från att i maj rapporterat ett förväntat överskott på 199 miljoner kronor tvingas alltså Regionen nu till akutåtgärder. Enligt Emma Lennartsson ska den främsta faktorn vara att Akademiska sjukhusets underskott, som innan sommaren beräknats till 120 miljoner, och nu mer än fördubblats: minus 250 miljoner kronor.
– Det har att göra med ökade kostnader för inhyrd personal och köpt vård. Det hela har att göra med sjuksköterskebristen. För att kunna erbjuda vård tvingas Akademiska köpa in sjukvård från andra landsting, samtidigt som de tvingas till dyrare lösningar med inhyrda sjuksköterskor för att klara vården i Uppsala.
Vad är det som har hänt på Akademiska som gör att de tvingas justera upp underskottet igen? Har ytterligare sjuksköterskor sagt upp sig?
– De detaljerna får du ta med Akademiska sjukhusets ekonomidirektör, säger hon.
Nu väntar alltså stopp för icke-akuta inköp, stopp för att anlita konsulter, övernattningar i samband med konferenser dras in och anställningsstopp för hela Region Uppsala. Dock omfattas inte anställningar i klinisk verksamhet som krävs för att motverka kapacitetsbrist och fasa ut inhyrd personal. Åtgärderna är utformade av regionens direktörer så att de inte ska slå mot patienter och brukare, menar Emma Lennartsson.
Vilka är det som påverkas av det då?
– Det är ledningsadministrationen som får vänta med att anställa nya kollegor till 2019; nödvändiga, men icke-akuta inköp får vänta, och övernattningar vid kongresser dras in.
Vad har ni för långsiktiga åtgärder?
– En av de viktigaste lösningarna som har stöd i regionfullmäktige är att ställa om hälso- och sjukvården. Man ska söka vård på rätt vårdnivå, använda 1177 i första hand, använda sjukhusvård bara när det behövs.