Region Uppsala håller andan inför veckans coronasiffror

Det är den kommande veckan man kan vänta sig att se effekterna av de särskilda rekommendationerna i Uppsala. Hittills har ingen avmattning i coronaspridningen kunnat skönjas.

Coronaviruset fortsätter att spridas i länet.

Coronaviruset fortsätter att spridas i länet.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Uppsala2020-11-08 20:30

Hittills har siffrorna över antalet coronasmittade i länet fortsatt att öka i en alarmerande takt.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har 431 nya fall per 100 000 invånare rapporterats i Uppsala län de senaste två veckorna. En vecka tidigare var motsvarande siffra 234. Det innebär också att smittspridningen i länet på nytt närmar sig nivån i Stockholm, som ökat något långsammare och nu ligger på 445. Fortfarande är det dock långt till läget i Örebro län, där 638 nya fall rapporterats per 100 000 invånare de senaste två veckorna,

Det är dock först den kommande veckan man kan förvänta sig att se tydliga resultat av de särskilda rekommendationer som infördes för drygt två veckor sedan. De senaste provresultaten som hunnit analyseras färdigt är coronaprover som togs i tisdags, den 3 november. Enligt provtagningsenheten har de som provtagits insjuknat i snitt fem dagar innan de tog coronatestet. Med en inkubationstid på i snitt en vecka innebär det att detta är personer som kan ha smittats ungefär samtidigt eller till och med strax innan de lokala restriktionerna trädde i kraft.

Heby är just nu den enda kommun i länet där incidensen är under 200 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, enligt grafiken här nedanför. Observera att siffrorna nu anges för den senaste två veckors-perioden, inte som tidigare för en vecka, vilket gör att siffrorna är högre.

Det har höjts röster för att det nu är dags att ta till hårdare metoder än de rekommendationer som gällt hittills. Fredrik Sund, chef för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, menar att allt för många struntar i att följa råden från myndigheterna.

Data från smittspårningen visar dock att det är vid privata tillställningar och nära sociala kontakter som smittan sprids mest, vilket kan göra det svårt att komma åt lagstiftningsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!