Reggaefestivalen ger mer läkemedel i ån

I samband med reggae-festivalen i Uppsala kan halterna och flödena av läkemedelsrester flerdubblas i Fyrisåns vatten intill festivalplatsen. I ett fall steg halten av en epilepsimedicin i åvattnet till en potentiellt miljöfarlig nivå.

Uppsala2012-01-11 09:34

Det visar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala universitet och Åbo Akademi i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Journal of Environmental Monitoring.
– Vid kommande festivaler måste arrangörerna se till att det finns tillräckligt med portabla toaletter på festivalområdet och deltagarna bör uppmanas att inte kissa utomhus, eftersom det är just detta som leder till att läkemedel kommer ut i åvattnet, säger Atlasi Daneshvar, doktorand vid Institutionen för vatten och miljö vid SLU i Uppsala, som tillsammans med professor Gesa Weyhenmeyer vid Uppsala universitet är huvudansvarig för studien.

Två år i följd har forskarna före, under och efter reggae-festivalen samlat och analyserat prover från Fyrisån intill själva festivalplatsen, från utsläppsvattnet från Uppsalas vattenreningsverk en bit nedströms och från Fyrisåns utlopp i Ekoln i Mälaren. Under det ena året, då det rådde bra väder, skedde knappt några förändringar av halterna av tio vanliga läkemedel i åvattnet intill festivalplatsen. Under det andra året däremot, då det mest regnade under festivaldagarna, mångdubblades halterna av dessa läkemedel och var till skillnad från tidigare flera gånger högre än i utsläppsvattnet från vattenreningsverket.

Det läkemedel som det förekom mest av i åvattnet var ibuprofen, samma ämne som i receptfria smärtlindrande mediciner som Ipren och Ibumetin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!