Reggaefestivalen får kritik från riksdagshåll
Efter förra årets reggaefestival där 130 personer omhändertogs misstänkta för ringa narkotikabrott, höjdes röster om att lägga ned festivalen. Även årets festival, där ännu fler togs om hand av polis, får kritik. Men arrangören Yared Tekeste menar att kritiken bygger på fördomar.
- Om man anordnar en festival tar man också på sig ett moraliskt ansvar för besökarna. Om så många människor tas om hand av polisen har man inte lyckats med det, säger Torkild Strandberg (fp).
- Festivaler är platser där många ungdomar får sin första erfarenhet av narkotika. För många unga blir festivalerna därför en inkörsport till missbruk.
"Lugn och bra"
Han säger också att man bör diskutera huruvida arrangörerna ska få tillstånd att anordna festivalen i framtiden.
- Från samhällets sida måste man fundera över hur man ska få bort narkotikan från sådana här evenemang. Om man inte lyckas med det måste man överväga vad man ska tillåta framöver. Om man jämför med en restaurangägare så förlorar de ju sitt utskänkningstillstånd om de till exempel säljer till minderåriga.
Festivalarrangören Yared Tekeste tillbakavisar kritiken.
- Han (Torkild Strandberg) borde själv ha besökt festivalen. Anledningen till att vi har så många besökare är att festivalen är lugn och bra. Han borde göra mer research innan han uttalar sig.
Yared Tekeste menar att narkotika förekommer i minst lika stor utsträckning på andra festivaler.
- Det handlar om fördomar. I mångas ögon är reggae subversiv musik. Det är dessutom lätt att tracka ner på oss eftersom vi inte har något stort allmänt stöd.
- Det finns mycket cannabis i reggaekretsar, visst. Men se på rockvärlden. Ozzy Osbourne är en levande zombie och alla vet varför, men ändå får han ett eget tv-program. Paul McCartney, som uttalat sig positivt om droger, blir adlad och Rolling Stones kallas legender. Reggaeartister behandlas på ett annat sätt.
Förberedda på kritik
Förra årets upplaga av Uppsala reggae festival ledde till en debatt om huruvida festivalen skulle få finnas kvar över huvud taget. Uppsalapolisen kallade bland annat festivalområdet för "en öppen drogscen". Yared Tekeste menar att den negativa publiciteten gjorde att många besökare uteblev i år, trots att festivalen hade uppemot 12 000 unika besökare under tre dagar. Trots att man i år satsat mer på att hålla ner narkotikaanvändandet var man förberedda på kritik även i år.
- Vi har haft färre besökare än vi räknat med på grund av alla negativa skriverier. I år har vi satsat mer på att förebygga bruk av narkotika. Vi har haft fler vakter och vi har samarbetat med polisen och med olika frivilligorganisationer. Vi tar tydligt avstånd. Men drogerna finns i samhället, det här problemet uppkommer inte på vår festival.
Ulla-Stina Claeson (v), ledamot i kulturnämnden, vill inte uttala sig om Torkild Strandbergs kritik innan hon fått ta del av polisens och socialtjänstens rapport från festivalen, men säger att hon i stort är positiv till festivalen.
- Vi stöder festivalen. Vi kan inte ta bort alla ungdomsyttringar. Ungdomar måste få ha sina festivaler, men vi är tvungna att hantera dem på rätt sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!