Regeringen vill skärpa lag mot forskningsfusk
Högskolorna ska vara skyldiga att utreda varje misstanke om forskningsfusk. Regeringen vill skärpa lagen. Ett förslag har just sänts ut på remiss. Bra, tycker Uppsala universitets rektor Bo Sundqvist.
Under det senaste året har forskningsfusk fått stort utrymme i media.
Den sydkoreanske stamcellsforskaren Hwang-Woo suk hann njuta av ära och världsberömmelse i halvannat år innan han avslöjades i december 2005. Nyheten om världens första klonade embryo var en bluff, resultaten påhittade.
I januari 2006 briserade nästa bomb. Den norske cancerforskaren Jon Sudbøs banbrytande upptäckt att antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna skydda mot cancer i munhålan var också en bluff. Hundratals försökspersoner var uppdiktade.
Fick lämna tjänst
I Uppsala väckte anklagelserna mot genusforskaren professor Eva Lundgren stor uppmärksamhet. Bo Sundqvist tillsatte en utredning och hon blev friad från anklagelserna om vetenskaplig ohederlighet.
Andra Uppsalaforskare har tvingats erkänna. 2003 fick en statsvetare lämna sin tjänst sedan det visat sig att innehållet i en bok han givit ut i flera utgåvor till stor del var plagierat från en kollega.
I december 2005 drog Vetenskapsrådet in ett bidrag till en ung forskare i Uppsala. Han hade plagierat två andra forskares ansökan för att få tjänsten.
- Vi har haft ett tiotal fall anmälningar om forskningsfusk under den tid jag kan överblicka, säger Bo Sundqvist.
Svårt avgöra uppsåt
De allra flesta har stannat på steg ett. Berörd fakultet har utrett saken med bistånd från universitetets juridiska expertis. Det kan vara svårt att avgöra om den anklagade forskaren uppsåtligen har försökt vilseleda andra eller bara varit osedvanligt klantig.
- Bara ett par fall har gått vidare till fullständig utredning under min tid som rektor. Eva Lundgren-fallet var något alldeles speciellt. Där rådde det full massmediastorm redan från början. Det var därför personer utanför universitetet togs in utredningen direkt.
Inget kontrollorgan
Bo Sundqvist tror ändå inte att dessa uppmärksammade fall är anledningen till att förslaget kommer just nu.
- Utbildningsdepartementet har jobbat med det här i flera år.
För drygt ett år sedan föreslog Vetenskapsrådet att en central nämnd skulle inrättas för oberoende granskning av misstänkta fuskare. Detta nämns inte i departementets prememoria, och Bo Sundqvist är skeptisk till idén.
- Så fort det händer något ropar man på en statlig myndighet. Det tycks finnas en uppfattning ute i samhället att universiteten inte klarar av att ta hand om sådant eller att vi skulle vilja sopa sådana pinsamma händelser under matten.
- Jag tror inte att en utomstående kontrollorgan skulle ha någon effekt. Det är ändå universiteten som är skyldiga att vidta eventuella åtgärder mot den som bevisas ha fuskat. Då är det naturligt att vi får utreda en anmälan också.
- Däremot är det bra om Vetenskapsrådet har någon expertgrupp som universiteten kan utnyttja när vi ska göra en fullständig utredning.
FAKTA
I departementspromemorian, som är ute på remiss, föreslår regeringen att en ny paragraf införs i högskoleförordningen:
"En högskola, som genom en anmälan eller på annat sätt får kännedom om en misstanke om oredlighet i forskning, konstnärligt utvecklingsarbete eller annat utvecklingsarbete vid högskolan, skall utreda misstankarna."
Enligt Uppsala universitets regelverk ska varje misstanke om sådant fusk först utredas på fakultetsnivå. I gruppen ska en tjänsteman från universitetets juridiska avdelning ingå. Rektor ska informeras om resultatet.
Om dekanus beslutar att fallet kräver fullständig utredning tillsätts den av rektor. Det är också rektor som beslutar om eventuella åtgärder om den anklagade befinns skyldig. Det kan handla om krav att rätta eller dra tillbaka publicerat material, avskiljande från tjänst "eller annan i det enskilda fallet lämplig åtgärd".
Vid misstanke om brott ska utredningen överlämnas till polis och åklagarmyndighet. Vid eventuellt tjänstefel avgör rektor om ärendet ska överlämnas till Statens ansvarsnämnd när det gäller professorer. Tjänsteförseelser av övrig personal handläggs av universitetets personalansvarsnämnd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!