Svenska Filminstitutet ska förvalta de 60 miljoner kronor som avsatts till projektet.
– Pengarna kommer inte förrän år 2012 och det är olyckligt eftersom det blir ett glapp, säger Bengt Toll, vice vd på Svenska Filminstitutet.
Glappet som Bengt Toll talar om är tiden från det att nya filmer helt slutar att tillverkas på 35-millimetersfilm tills dess att stödpengarna finns åtkomliga för biograferna. Stödet kan, enligt riktlinjerna, bara täcka hälften av kostnaden, vilket alltså innebär att den enskilde biografägaren ändå måste investera omkring 350 000 kronor i den digitala utrustningen.
– Det ligger en stor orättvisa i det här som man måste försöka komma till rätta med. För att ha råd så måste du ha ett visst publikunderlag. Biograferna i storstäderna klarar av det här själva, medan de små får svårare, säger Bengt Toll.
Erik Kristow, politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet, är tydlig med att statliga medel bara hjälper en bit på vägen.
– Det handlar om en samfinansiering. Tanken är att en tredjedel av pengarna kommer från staten, en tredjedel från kommunen eller någon annan finansiär och en tredjedel från biografägaren själv, säger han.
Att pengarna inte kommer att vara tillgängliga förrän år 2012 förklarar Erik Kristow med att det är en lång planeringsprocess som ärendet måste gå igenom. Dessutom krävs ett godkännande från EU för att få dela ut statliga bidrag.