Regeringen vill att fler brottslingar ska DNA-registreras
I dag krävs att den misstänkte riskerar att dömas till minst två år fängelse för att man ska ta DNA-prov. Men enligt en lagrådsremiss som regeringen beslutade om i början av juli ska alla som är skäligen misstänkta, för ett brott som kan ge fängelse, DNA-registreras.
Olov Bokefors på tekniska roteln vid Uppsalapolisen är positiv till förslaget. Han hänvisar till England där antalet uppklarade brott ökat sedan man utvidgade DNA-registret. Samtidigt förstår han de som menar att förslaget inkräktar på den personliga integriteten.
- Men det är ju inte den vanliga allmänheten som hamnar i registret. I stället är det ju just dem man skyddar med hjälp av ett utökat register.
Kan även fria brottsmisstänkta
DNA-teknik används inte bara för att fälla personer utan kan även vara viktig bevisföring när det gäller att frikänna personer som är misstänkta för brott. För en tid sedan satt en person häktad för våldtäkt, men med hjälp av DNA-teknik en, kunde man senare avskriva personen från misstankarna om brott.
- DNA-tekniken är lika användbar när det gäller att utesluta som att fälla misstänkta brottslingar. På det sättet ökar DNA-tekniken rättssäkerheten, säger Olov Bokefors.
Han menar även att ytterligare en positiv effekt av ett utvidgat brottsregister är att det kan resultera i så kallade bakträffar.
- Genom att säkra DNA på en brottsplats och sedan matcha det mot registret händer det av vi kan klara upp även gamla brott, säger Olov Bokefors.
FAKTA
DNA-teknik
DNA-tekniken gör det möjligt att analysera de flesta typer av biologiska spår som blod, sperma, saliv, vävnad och hår. DNA (Deoxiribonukleinsyra) är den kemiska beteckningen på vår arvsmassa. Mycket små mängder av DNA räcker för att säkra en DNA-profil. Med undantag av enäggstvillingar är varje människas uppsättning av DNA:t unik.
Varje år analyseras 20 000 DNA-spår vid Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.
Idag finns ca 3840 personer, som alla är dömda till mer än två års fängelse, registrerade i DNA-registret.
Källa: SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!