Det är regiontågen och inte fjärrtågen som det ska satsas på. Det menar Mälardalsrådets arbetsgrupp för storregional kollektivtrafik, där Region Uppsala ingår. De har nu skickat in ett underlag till regeringen som förbereder en plan för Sveriges infrastruktur.
Sträckan Uppsala - Stockholm beskrivs som en av de hårdast belastade och en särskilt viktig brist att lösa. Och trots att satsningar har gjorts på fyra spår längs hela sträckan, ser efterfrågan ansträngd ut på sikt.
– Fram till år 2030 är behovet väldigt stort, utifrån hur samhället är tänkt att utvecklas. Vi ser en kraftig tillväxt i Uppsala och stråket mellan Uppsala och Stockholm är väldigt viktigt, säger Thomas Ahlberg, kollektivtrafikförvaltningen vid Region Uppsala.
Av underlagen framgår det att antalet platser på tågen mellan Uppsala och Stockholm beräknas överstiga med över 100 procent år 2050.
Behovet ser också ut att vara större än fyra spår, som just nu bara finns mellan Stockholm och Arlanda, men som på sikt även ska finnas hela vägen till Uppsala.
– Det är det som är deprimerande. Att även när det är klart så kommer det inte att ta lång tid innan det är trångt igen, säger Jenny Lundström (MP), 1:a vice ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden vi Region Uppsala.
Tanken med arbetet är att man ska gå samman mellan regioner för att stå starkare gentemot Trafikverket och regeringen.
– Vi tror oss kunna påverka ganska mycket. Många av projekten är redan väldigt högt prioriterade, men det är viktigt att se till att de också genomförs och att man har en framåtdrift, säger Thomas Ahlberg vid Region Uppsala.
Han menar också att pandemin kommer att påverka hur vi kommer att resa.
– Fler kommer att jobba hemifrån men fler kommer också pendla längre sträckor. Då är det ännu viktigare med bra tågförbindelser, säger han.
För att öka kapaciteten och maximera nyttan av det kommande fyrspåret har diskussioner även förts om att öka tågtrafiken vid Märsta station utöver Arlanda. Jenny Lundström ser också fördelar med två alternativa sträckor för att ha en mindre sårbar tågtrafik.
Även sträckan mellan Uppsala och Enköping har lyfts fram.
– Hela mälardalsregionen har ställt sig bakom sträckning vilket är ett steg i processen. Det har varit diffust tidigare. Nu räknas också den sträckan som prioriterad, även om det arbetet ligger efter år 2030, säger Jenny Lundström (MP).