Regeringen försvarar tolkningen

Sara från Uppsala, som UNT tidigare berättat om, har utvisats från Sverige. Regeringen försvarar den tolkning av lagen som gör att hon inte får stanna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-06-04 08:01

Länge svävade de anhöriga i ovisshet om Sara verkligen satt på det plan som lyfte från Arlanda strax före lunchtid på tisdagen. Hennes juridiska ombud Bo Johan Wigfeldt hade begärt att verkställigheten skulle stoppas, bland annat på grund av att hon mår för dåligt psykiskt för att utvisas.

Men på eftermiddagen gav Stefan Martinengo, chef för Uppsalapolisens utlänningsenhet, beskedet att utvisningen, så vitt han visste, trots allt hade verkställts:

– Om verkställigheten avbryts brukar den medföljande polisen höra av sig till mig. Det har inte skett i det här fallet.

När UNT ringer den medföljande polisens mobilnummer får vi inget svar; däremot hörs ett operatörsmeddelande från ett transitland på väg mot resans slutdestination.

Saras systerdotter är upprörd över att inte ha fått klara besked om vad som hänt.

– Vi vill ju bara veta var hon är och hur hon mår, säger hon.

Stefan Martinengo menar dock att polisen har agerat enligt reglerna.

– Vi jobbar bara mot den person som ska verkställas. Jag har förståelse för att de anhöriga vill veta, men det finns ingen rutin för att kontakta dem, säger han.

Sara, som egentligen heter något annat, ansökte i fjol om arbets- och uppehållstillstånd, men fick avslag. Enligt utlänningslagen ska man ha haft en anställning i minst sex månader före sin ansökan. Sara hade haft jobb hela tiden under de sex senaste månaderna, men hos två olika arbetsgivare. Migrationsdomstolen tolkar lagtexten som att man ska ha haft en enda anställning och anser att Sara därför inte uppfyller lagens krav. Därför ska hon utvisas, efter 13 år i Sverige.

Systerdottern är förtvivlad över utvisningen eftersom hon befarar att mostern kommer att råka illa ut i hemlandet, som är en diktatur.

– Jag vill att folk ska få upp ögonen för att det här är en helt sjuk lag. Min moster har arbetat och gjort rätt för sig och hon kunde inte påverka att hennes första arbetsgivare gick i konkurs, säger hon.

Så vad menar lagstiftaren med formuleringen "en anställning"? Betyder det att man ska ha haft en och samma anställning i sex månader, eller räcker det att man haft jobb under hela perioden?

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte uttala sig i frågan. I stället skickar hans pressekreterare Anna Erhardt ett mejl där det bland annat står:

– Ett starkt vägande skäl till kravet på viss anställningstid är att om korta anställningar staplas på varandra blir det svårt för Migrationsverket att värna arbetstagarens intressen och bedöma hur arbetsgivaren levt upp till sina åtaganden och om arbetsvillkoren varit rimliga.

Hon gör därefter klart att hon inte kommer att svara på några följdfrågor från UNT.

Skälet till att vi inte publicerar Saras riktiga namn, hennes nationalitet eller detaljer om hennes asylskäl är att de anhöriga befarar att det skulle utsätta henne för ytterligare fara i hemlandet.

Fakta Uppehållstillstånd till anställda

Enligt utlänningslagen får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd ges till en utlänning som fått avslag på sin asylansökan, om personen sedan minst sex månader har en anställning med villkor som är likvärdiga med svenska kollektivavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!