UNT har kunnat visa att den så kallade överdiagnosticeringen på Akademiska kan ha pågått väsentligt längre än den tidsperiod som sjukhuset själva uppgett. Sedan 2020 har Uppsala haft i särklass flest fall av diagnosen EIN, den diagnos som 33 kvinnor på Akademiska sjukhuset fick under 2023 och som gjorde att deras livmödrar opererades bort – i onödan.
Men enligt statistik från Socialstyrelsen finns det alltså stora skillnader mellan landets sjukvårdsregioner.
– Det är tydligt att en fördjupad analys behöver göras i hela landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
Regeringen gav förra veckan uppdraget att det ska göras nationell analys av bland annat registerdata ska göras kopplat till EIN-diagnosen.
– Det som hänt på Akademiska handlar inte om att någon enskild gjort fel, utan en bedömning av var i förstadiet gör vi olika slags behandlingar. Vi behöver se över hela Sverige, säger Acko Ankarberg Johansson.
Hon beskriver det som uppdagats i Uppsala som oerhört allvarligt.
– Det är en fruktansvärd situation för de kvinnor som är drabbade. Att först drabbas av förstadiet till cancer och få behandling, men därefter få beskedet att den behandling, det ingrepp vi har gjort har varit i onödan. Det är en väldigt svår situation för de kvinnor som har drabbats. Vi har en cancervård som oftast ligger i världsklass, men vi måste säkerställa att det är rätt ingrepp till varje kvinna, säger Acko Ankarberg Johansson.