Regelbundna samtal med pingstpredikant

I lördags besökte den 63-årige pingstpredikanten Josef Östby, Stockholm, på eget initiativ Knutby filadelfiaförsamling för att erbjuda sitt stöd. "Hjärtats mandat" kallar han det. Resultatet av mötet blev en överenskommelse om regelbundna samtal med medlemmarna under våren.

Uppsala2004-02-18 00:00
- Som alla andra blev både jag och min fru fruktansvärt skakade av tragedin i Knutby. Därpå följde mediadrevet, och vi kände att vi måste göra något för att visa stöd och medkänsla.
Josef Östby ringde därför spontant upp församlingsledningen och lät hälsa att han ber för medlemmarna.
- Det visade sig då att pastor Kim Wincent och jag träffats många år tidigare, i samband med att han gick på bibelskola i Stockholm.

Telefonkontakter
Sedan dess har Josef Östby haft regelbunden telefonkontakt med församlingsledningen, och i lördags besökte han Knutby för första gången. Man beslutade gemensamt att föra regelbundna samtal framöver.
- Jag har inget uppdrag från någon utan det här är hjärtats mandat. Jag är en gammal predikant som varit med så länge att jag känner att jag måste vara till hjälp om jag kan. Den här situationen är så totalt präglad av katastrof.
- Även om samtalen så småningom kommer in på teologiska frågor skall inga regelböcker - ens i teologi - vara det första som används i samtalen, säger Josef Östby.

Självrannsakan
Redan en kort tid efter mordet karaktäriserades Knutbyförsamlingen som "inte kristen" av ledande företrädare för pingströrelsen i landet. Detta och liknande uttalanden åberopades av ledningen där som ett skäl att avvisa alla vidare initiativ. Finns det anledning till självrannsakan för hela pingströrelsen i Sverige?
- Alla har anledning till självrannsakan när det gäller händelserna i Knutby, både media och alla de som på ett eller annat sätt varit inblandade. Jag skulle vilja tända ett bönens ljus för alla som visste, och inget gjorde, säger han.
Dan Salomonsson, pastor i Pingstkyrkan i Uppsala, var en av de höga ledare för pingstkyrkan som besökte Knutby 29 januari, samma dag som pastorn och den 26-åriga grannfrun anhölls för inblandning i mordet.

Uppmanades upplösa församlingen
Det var då de lokala pastorerna uppmanades av pingstledarna att upplösa församlingen. De sades ha "förbrukat sitt förtroende".
Gick ni för hårt fram, och bidrog därmed till att församlingen slöt sig?
- Det tycker jag inte. Det var ju inte så att vi bröt någon kontakt. När vi kom in i situationen hade kontakten mellan Pingstkyrkan i Uppsala och Knutbyförsamlingen upphört sedan ett tiotal år. Mötet 29 januari var den första personliga kontakt med församlingen jag hade.
- Jag förstått att Knutbyförsamlingen nu öppnar sig alltmer utåt och det är förstås positivt. Ju fler privata kontakter och ingångar medlemmarna får tillgång till, desto bättre är det, säger Dan Salomonsson, pastor i Pingstkyrkan i Uppsala.
Dan Salomonsson säger att det är viktigt att förstå att människor i en chocksituation inte handlar rationellt:
- Ända fram till förra onsdagen gick alla i församlingen i god för att pastorn var helt oskyldig till alla anklagelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!