Redo för VM i fridykning

Peter Boivie tar flera snabba andetag och packar luften i lungorna. Sedan sjunker han ned under vattenytan, skjuter ifrån sig och glider i väg utan att andas. Nästa vecka åker han till Slovenien för att delta i VM i fridykning.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-06-28 20:00
Peter Boivie är känd för många som en av medlemmarna i sånggruppen Vibafemba men är minst lika känd inom fridykarkrestar eftersom han innehar Sverigerekord i att hålla andan under vatten.

När vi möter honom på Fyrishov under torsdagen ska han påbörja ett av sina sista träningspass innan det bär av till Slovenien. Han kommer att delta i samtliga tre grenar som ingår i fridykning inomhus. Störst chans har han i grenen där han ligger still under ytan utan att andas och han hoppas på att han ska slå sitt rekord som i dag är sju minuter och en sekund.

Med sig till träningen har han en resväska med utrustning och ett stort fodral med simfenor.
- Jag använder stora fenor som kallas för monofenor eftersom det går snabbare i vattnet med dem. Men det går bra att använda vanliga simfötter också, säger han.

Han har på sig en dykardräkt som ska hålla honom varm. Innan han hoppar i bassängen sätter han på sig ett tjock blyband runt halsen.
- I fridykning har man mycket luft i lungorna som gör att man lätt flyter upp. Med ett tungt blyband runt halsen kan jag koncentrera mig på att komma framåt, säger han och visar hur man simmar i grenen dynamisk.

Det ser enkelt ut. Armarna är stilla och han arbetar med benen. Han liknar mer en fisk under vatten än människa. Han håller med. Tjusningen med sporten är friheten.
- När man fridyker i havet är det alldeles tyst. Inga andetag som låter eller tung utrustning att bära på. För en stund är jag inte inkräktare i havet.

När han kommer upp på andra sidan är han inte ens andfådd. Framgångsreceptet är träning och vilja.
- Jag yogar regelbundet. Både för att det är mentalt avslappnande och för att det sträcker ut mitt diafragma, vilket gör att lungorna expanderar.

Intresset för fridykning fick han för drygt fem år sedan. Då tränande han sin förmåga att hålla andan även på land men nu blir det bara i vattnet. Det känns mer naturligt, menar han.
Att sporten är farlig tycker han inte och han uppmuntrar sin dotter som också fridyker.
- Jag är inte orolig för min dotter eftersom jag finns vid hennes sida. Farligt blir det bara om man fridyker själv utan säkerhetssystem.

Vad kommer du att tänka på finaldagen under de 7-8 minuter som du är under vattnet?
- De första tre minuterna är sköna och vilsamma eftersom man har mycket syre i kroppen. Då tänker jag på hur underbart det är under vattnet. Efter fyra minuter kommer ett krypande obehag då koldioxiden i blodet ökar. Då är det jobbigt och det är ofta då jag undrar vad fan jag håller på med. De sista minuterna är en inre kamp med mig själv.

FAKTA om fridykning

Fridykning kallas även apnea och är en form av sportdykning utan lufttuber.

Fridykare tränar sin koldioxidtolerans. Högt värde av koldioxid ger obehagskänslor men är nödvändigt för att hålla andan. Får fridykaren inte dessa obehagskänslor har man låg syrenivå vilket är farligt.

Tävlingar i fridykning på organiserad nivå har funnits sedan slutet på 1990-talet. Det finns åtta kategorier där det tävlas och sätts rekord.

Tre av dessa sker vid inomhusmästerskap: Statisk handlar om stillaliggande andhållning, flytande med ryggen upp. Dynamisk gren finns med och utan fenor och handlar om att simma så långt som möjligt under ytan.

Övriga grenar tävlar man i utomhus på djupt vatten och där handlar det om att komma ned så djupt som möjligt. Värdsrekordet i bröstsim utan fenor innehas av en österrikisk man som klarat av att komma ned 111 meter under vattenytan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!