Receptfri smärtgel gav solbrännskada
I augusti förra året fick Kristina i Uppsala för alltid lära sig att Zon gel och solljus inte går ihop. Det dröjde drygt två veckor innan den besvärliga inflammationen som uppstod i huden gick över.
Det var i samband med intensivt trädgårdsarbete i slutet av augusti förra året som hon fick ont i högra armbågen och smörjde in den med smärtlindrande Zon gel.
— Jag hade läst i tidningen att den här sortens läkemedel kan ge besvär tillsammans med solljus. Men eftersom jag just börjat jobba efter semestern och mest skulle vara inomhus trodde jag inte det skulle bli något problem, säger hon.
I den kalkylen hade hon inte räknat med kursen med arbetskamraterna på Krusenbergs herrgård söder om Uppsala en solig sensommardag.
— När vi hade några gruppövningar utomhus tänkte jag helt enkelt inte på att jag smörjt in armbågen med Zon på morgonen. Men när jag på kvällen började få små knottror på armbågen förstod jag direkt vad som hänt, säger Kristina.
Hon trodde att besvären snabbt skulle gå över, men tvärtom förvärrades de under de närmaste dagarna.
— Utslagen blev blåsor, som sedan sprack och vätskade, som sår helt enkelt, säger Kristina.
Då kontaktade hon företagshälsovården och fick recept på en kortisonsalva.
— Men den hjälpte inte nämnvärt. Svullnaden gick inte ner och det såg ut som om jag fått en riktig brännskada kring armbågen, berättar hon.
Vändningen kom först efter ett besök vid Akademiska sjukhusets hudklinik och behandling med en betydligt starkare kortisonsalva. Så småningom läkte hudskadan utan att lämna några bestående spår.
I informationen som medföljer Zon gel och övriga receptfria läkemedel för lokal smärtbehandling står att man ska undvika att utsätta de behandlade hudområdena för solljus.
— Men jag tycker att informationen är alldeles för finstilt. Och jag blev arg när jag härförleden såg reklam för Zon på TV utan att man nämnde ett ord om att inte använda medlet i solljus, säger Kristina.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!