"Receptet en välbevarad hemlighet"

Bullen är mjuk, men konkurrensen stenhård. När det gäller semlor kan ett litet test i en tidning betyda mycket för årets försäljning.

Konditori Savoy gör stans godaste semla.
Berit Helgsten,Monica Hagberg, Carina Fagerberg, Josefin Eriksson, Karin Schelén .

Konditori Savoy gör stans godaste semla. Berit Helgsten,Monica Hagberg, Carina Fagerberg, Josefin Eriksson, Karin Schelén .

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-02-05 09:02
Nu är det högsäsong för stans semmelbagare, men semlor har man kunnat mumsa på i flera månader. Semmeltraditionen blir mer och mer lös i kanten och det märks inte minst på det ökade utbudet av nischade semlor.
Eller vad sägs om Güntherska Hovkonditoriets saffranssemlor, chokladsemlor och blåbärssemlor? Eller Forsa hembageris norska semlor med hallonsylt och munkarna och wienerbröden i semmelform på Konditori Trianon? Den största semlan i stan bakas förmodligen av Triller mat & bröd i Bergsbrunna och säljs på Café Linné ­Konstantina och Kafé Karde­mumma.
- Den är gigantisk, konstaterar Johannes Butzias på Café Linné Konstantina. Den säljer vi mycket av och vi säljer mycket semlor överhuvudtaget. Ungefär en tredjedel av det vi tjänar månaderna efter jul beror på semmelförsäljning.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer mumsar svenskarna i sig omkring 35 miljoner semlor varje år. I snitt blir det ungefär fyra var, men vissa äter dussintals och andra ingen. Semmelätandet verkar ligga djupt rotat i den svenska folksjälen.
- Sillen, snapsen, semlan är tre saker som vi svenskar är stolta över i vår matkultur. Semlan är starkt förknippad med svensk kultur och en viktig företeelse i det svenska samhället, säger Martin Lundell på Sveriges bagare & konditorer.

Det låter nästan som om man pratar om en institution och kanske är det precis vad det är. Ju fler sockerbagare City pratar med desto tydligare blir det hur stark och viktig semmeltraditionen är.
Köpare av semlor finns det gott om, men frågan är vem i stan som får sälja flest. Konkurrensen är stenhård och med bra försäljning kan semlan rädda inkomsterna i januari och februari, som annars är rätt magra månader för bagerierna.
- Det konditori som vinner semmeltestet i UNT får baka semlor tills de stupar, säger Tony Andersen på Konditori Trianon i Svartbäcken.
- Det testet är hemskt viktigt för försäljningen. Får man dåliga betyg är man så gott som rökt. Det gäller att hålla sig framme och hitta sin egen profil om man ska sälja. Vi har saffranssemlor, wienersemlor, munksemlor och en Baileyssemla som blev populär förra året, säger han.

Och att semmeltestet väger tungt inom Uppsalas semmelvärld är det fler som betonar. Klas Landing på Forsa hembageri är rädd att de som sitter och provsmakar kanske inte förstår hur allvarligt ett test kan slå.
- För oss handlar det nästan om att vinna eller försvinna, säger han.
Konditori Savoy i Luthagen har vunnit semmeltestet några tidigare år och märker en tydlig skillnad beroende på vilka betyg man får.
- Det året vi vann senast var det kö in till butiken, men året därefter var vi inte ens med i testet och då var det inte alls samma rusch. Jag tycker att alla konditorier ska få vara med varje år, säger bagare Karin Schelén.

Och i år när Savoy är med igen lyckas man återigen med konststycket att få högst betyg av Citys testpatrull.
- Jätteroligt! det betyder jättemycket. Tidigare år märkte vi ju att folk åker hit rätt långt ifrån och handlar när det blivit bra betyg, säger Savoys ägare Carina Fagerberg.

Så vad är egentligen hemligheten?
- Det är ju en välbevarad hemlighet. Fast jag kan säga att det handlar mycket om bullen, den är mjuk och fluffig. Och så är det lagom med mandelmassa och grädde. Receptet har hängt med länge, förmodligen är det lika gammalt som konditoriet som firade 50-årsjubileum förra året, säger Carina Fagerberg som också tycker sig märka att intresset för semlor ökar.
- Alla åldersgrupper köper semlor. Men många äldre äter med mjölk, det gör inte de ­yngre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!