Det svenska gängkriget har flyttat till Danmark

De gamla Uppsalakompisarna, numera dödsfienderna, Rawa Majid och Ismael Abdo verkar styra delar av det gängvåld som blossat upp i Danmark den senaste tiden. Det skriver Aftonbladet.

Polisen Tobias Ahnlund är ansvarig för strategiska åtgärder mot nätverkskriminella inom lokalpolisområde Uppsala.

Polisen Tobias Ahnlund är ansvarig för strategiska åtgärder mot nätverkskriminella inom lokalpolisområde Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-08-22 15:55

Nyheten i korthet

  • Svenska gängkonflikter sprider sig till Danmark, med gängledarna Rawa Majid och Ismael Abdo i centrum. De har kopplingar till de danska nätverken LTF och Unknownteam
  • Sedan april har svenska gärningsmän gripits i Danmark vid minst tio tillfällen för brott som mordförsök, olaga vapeninnehav, sprängningar och skjutningar.
  • Uppsalapolisen har varit framgångsrik i att förhindra våldsdåd utförda av unga killar, genom bättre kommunikation och snabba reaktioner.

Sedan april i år har svenska gärningsmän gripits i Danmark vid minst tio tillfällen enligt Sydsvenska Dagbladet. Brottsrubriceringen har varit allt från mordförsök, och olaga vapeninnehav till sprängningar och skjutningar. En gripen pojke är bara 15 år gammal.

Polisen vill inte uttala sig om några av de gripna ungdomarna har kopplingar till Uppsala.

– Det är inget jag kan kommentera, säger Tobias Ahnlund som är ansvarig för åtgärder kopplade till nätverkskriminalitet i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta. Men jag känner igen mönstret att rekrytera individer utifrån, utan kopplingar till gängen, för att utföra våldsdåd.

Gängkonflikterna som involverar Majids nätverk Foxtrot och Abdos nätverk Rumba har spridit sig till Danmark. Foxtrot har allierat sig med den i Danmark förbjudna organisationen LFT, Loyal to Familia, och Rumbanätverket har kopplat ihop sig med en icke namngiven grupp som kallas Unknownteam.

undefined
Arkivbild som visar medlemmar från Loyal to Familia utanför en rättslokal i Köpenhamn.

Nu fruktar polisen i Danmark att anhöriga och andra personer med kopplingar till gängmedlemmarna kan bli måltavlor i konflikten som i grunden handlar om ett större parti narkotika som Unknownteam anklagar LTF för att ha stulit. 

En video som fått stor spridning innehåller en varning till LTF. I videon syns vapen och en text där Ismail Abdo varnar LTF för ett kommande krig.

Danska Ekstrabladet skriver att konflikten mellan de båda gängen följer ett nytt mönster som man inte sett i Danmark förut.Tidigare har strider och uppgörelser i de danska gängen haft förankring i olika stadsdelar eller orter. Nu styrs konflikterna från ledare som befinner sig utomlands, främst Turkiet, Mellanöstern och södra Spanien. Via sociala medier rekryteras unga killar från Sverige som inte har koppling till gängen men som utför mord, mordförsök och andra brott mot betalning.

undefined
Ett bråk om stulet knark antas vara orsaken till att gängkonflikten blossat upp i Danmark.

I Uppsala har polisen på sistone varit framgångsrik i arbetet med att förhindra våldsdåd utförda av unga killar.

– Vi har varit duktiga på att bygga en reaktionskedja med snabba åtgärder och mycket kommunikation mellan olika berörda parter. Killarna har ofta rymt från HVB- eller SIS-hem och vi får idag snabbt reda på när det hänt och kan aktivt leta efter dem, fortsätter Tobias Ahnlund. 

Det har lett till att åtminstone fem planerade våldsdåd har stoppats under sommaren. 

– Vi är betydligt mer proaktiva idag och har lärt oss att möta den här nya problembilden. I det korta perspektivet har det visat sig vara ett framgångsrikt sätt att jobba på men tänker man längre fram är problemet inte bara polisiärt utan det krävs insatser från hela samhället.

Varför har ni inte arbetat på det här sättet tidigare?

– Problemet med att använda minderåriga att utföra grova våldsdåd är ändå relativt nytt och det har vuxit snabbt. Det är ett fenomen som göder sig själv. Att vi är mycket mer alerta att lokalisera rymlingar från HBV- och SIS-hem beror på att det oftast är de ungdomarna som riskerar att rekryteras. Många av dem är också minderåriga.

– Samtidigt ska man komma ihåg att de kriminella gängen också utvecklar sina arbetsmetoder. Vårt sätt att arbeta är framgångsrikt just nu men vi måste hela tiden utveckla det i takt med att gängen byter sina metoder.

Tobias Ahnlund tycker att de nya juridiska verktyg polisen fått i stort är bra och effektiva. Däremot anser han att HVB- och SIS-hemmen behöver större befogenheter att stoppa rymningsförsök och kontrollera de intagnas mobiler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!