Rävskabb smittar hundar i Rävsta

NYHETER. Flera hundar i Sigtuna kommun har smittats av rävskabb den senaste tiden. Skabbrävarna söker sig till husen i Rävsta för att leta föda. Nu vill de boende att kommunen sätter in större resurser för att skjuta av de sjuka rävarna.

Uppsala2014-02-18 16:57

Mia Mc Sorley är en av de boende i Rävsta vars hund har blivit smittad av rävskabb. Under ett års tid har hon och hennes grannar haft problem med smittade rävar i Rävsta.
– Min hund hinner knappt bli frisk innan den drabbas igen, säger hon och beskriver hur hennes hund skriker och blir helgalen när den måste behandlas mot skabben.

Symtomen hos hundar som drabbats kan variera från mycket svår till lättare klåda. Andra symtom i början av en infektion är hudrodnader och små upphöjningar i huden. Om infektionen fortgår är det vanligt att hunden tappar hår och att skorpor bildas på huden.

Skabben kan också smitta människan, men då i en lite lindrigare art. Mia Mc Sorley har själv smittats av skabben. Hon beskriver det som en obehaglig klåda som är som värst på natten.

Men det är inte bara smittorisken som gör skabben till ett problem. De rävar som drabbas av skabb kan gå en mycket plågsam död till mötes.
– Vi hittade en död rävunge i en av fällorna förra veckan. Det var bara sår och skorpor kvar av den, säger Mia Mc Sorley.

Rävarna som har rävskabb får det svårt att jaga och söker sig till bebyggelsen i Rävsta för att leta mat. De boende i Rävsta har tillsammans förlorat ett 40-tal höns sedan förra året.

Kenneth Jansson är skyddsjägare åt Sigtuna kommun. Han har inte fått i uppdrag av kommunen att skjuta rävar men har ställt upp frivilligt på sin fritid. Han berättar att det är svårt att jaga rävar eftersom de är listiga djur.
– Man har ett jobb att sköta och det är inte så stor chans att en räv dyker upp om man sitter en timme efter jobbet, säger han.

Kenneth Jansson är övertygad om att man skulle kunna skjuta av betydligt fler sjuka rävar om Sigtuna kommun betalade ett par jägare att turas om att sitta i skift.

Mia Mc Sorleys önskan är därför att kommunen går ut med ett skyddslag och skjuter av de smittade rävarna.
– Det är mest för de stackars rävarnas skull som jag vädjar till kommunen att sätta in större resurser. Rävarna går omkring som vandrande skorpor, säger Mia Mc Sorley.

Jan Franzén är kommunekolog och den som beslutar om man ska kalla in jägare eller inte. Sigtunabygden har ännu inte lyckats nå honom för en kommentar.

Rävskabb

En av de vanligaste och allvarligaste hudsjukdomarna hos hundar idag är rävskabben.
De första hudförändringarna på hunddjuren uppträder oftast på framknä, has, ryggslutet vid svansfästet samt vid öronkanterna.
Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur, räv eller hund, vistats.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om