Räv har dödat mängder av husdjur i Sunnersta

13-åriga Julia Löwenhielm förlorade sin fjärde kanin i torsdags. Minst ett tiotal kaniner har mist livet när räven gått ronden.

Två av rävarna som stryker omkring i Sunnersta. Den här bilden togs av en granne på Sunnerstavägen i mitten av oktober.

Två av rävarna som stryker omkring i Sunnersta. Den här bilden togs av en granne på Sunnerstavägen i mitten av oktober.

Foto: Sara Lindstedt Palmér

Uppsala2019-10-24 19:43

– Vi har aldrig varit med om det här förut, säger Regina Löwenhielm, mamma till Julia. 

Senaste tre månaderna har familjen mist kaninerna Sindy, Jonna, Bella och Milo. Familjen bor i Sunnersta sedan många år och har haft kaniner sedan 2017. Kaninerna har haft en utomhushage och inte råkat ut för tråkigheter tidigare. Men nu har allt förändrats. 

– Senast var i torsdags natt, då hade räven tagit Milo, säger matte Julia Löwenhielm.

Familjen har kontaktat kommunen i hopp om att få hjälp, men blivit nekade. De är inte ensamma i området att ha mist sina kaniner, flera kaninägare i Sunnerstaområdet har drabbats. 

– Jag har fått in flera påringningar om kaniner som har gått åt, säger Torbjörn Röste, viltvårdare på Storstockholms Vilt och Skadedjursgrupp. 

Han har fått ärendet till sig via kommunen.

– Det är en räv som har listat ut att det finns mat där och då återkommer den. Kommunen har inget ansvar för det som sker på privat mark. Jag kan ingripa var som helst, men då får djurägarna själva betala för tjänsten, säger han.

Hans tips till kaninägarna är att ha nät även i botten på burarna, så att räven inte kan gräva sig in eller kaninerna gräva sig ut. 

Familjen Löwenhielm har nu satt golv i botten på buren, men är besvikna. 

– Jag tycker kommunen har en skyldighet att agera. Det finns flera rävar i området. Vi kan göra hur mycket som helst men vi kan inte hindra räven från att komma, säger Regina Löwenhielm. 

Karta: Sunnersta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!