På senare tid har matsvinnet uppmärksammats alltmer. Flera undersökningar har visat att en stor del av den mat som köps hem åker rätt ner i soporna. Även på restaurang är matsvinnet stort, men här finns det utrymme för förändring. Varför inte ta med sig resterna hem. Handen på hjärtat, när bad du om en doggy bag senast?
Trenden att ta med mat från restaurangen kommer från USA, där portionernas standardstorlek är så stora att de flesta restauranger erbjuder en ”box”, utan att gästen ens behöver fråga. I Sverige är det dock inte lika vanligt att ta med sig maten från krogen.
På Konsumentföreningen Stockholm har man jobbat aktivt för att lyfta fram doggy bagen ur skamvrån. Anna Lilja är informatör och tycker sig se en attitydförändring där allt fler vågar fråga om de får ta med sig maten hem, samtidigt som restaurangerna själva har börjat uppmuntra gästerna. Hon tycker inte att man som gäst ska vara rädd för att fråga om man har mat kvar på tallriken.
– Att fråga är att påverka. Om man är rädd att bli uppfattad som snål kan man säga ”alla har ett ansvar för att minska matsvinnet i samhället, därför undrar jag om jag skulle kunna få en doggy bag..” Det lät kanske präktigt men jag tror på påverkan på individnivå. Sen har såklart restaurangen också ett stort ansvar, inte minst i bemötandet om frågan ställs, säger Anna Lilja.
De flesta Uppsalarestauranger som City pratat med berättar att de gärna lägger matresterna i en låda, men att det fortfarande är ganska ovanligt att gästerna frågar.
– Det händer hemskt sällan, senast jag var med om att en gäst frågade efter en doggy bag var i somras. Totalt kanske det händer 5–6 gånger per år. Men vi gör det hemskt gärna om de frågar, säger Anton Uddfalk, restaurangchef på Lingon. Att det är så få som frågar tror han kan bero på att gästen skäms lite.
– Den tillbakadragne svensken har lärt sig att man äter upp det man har på tallriken, och det man har betalat för. Sen har vi ju inte lika stora portioner i Sverige som i USA där doggy bag är vanligt.
På Basilico har man däremot valt att hämta inspiration från den amerikanska matkulturen.
– Vi frågar alltid gästerna om de vill ta med sig maten om vi ser att de inte ätit upp. Om de säger ja får de också med sig en efterrätt. Det kostar några kronor extra för oss, men det gör att vi slipper slänga mat, berättar restaurangchef Shaman Franco på Basilico, som förutom minskat matsvinn också menar att det leder till bra reklam för restaurangen.