I Uppsala tingsrätt pågick rättegången i närmare fyra månader förra året. Kvinnan friades på alla punkter av en oenig domstol. Åklagarna överklagade till hovrätten där rättegången skulle ha inletts på onsdagen. Efter lång planering var totalt 33 rättegångsdagar inbokade för domstolens prövning av fallet. I sista stund meddelade hovrätten att hela målet skjuts upp.
Bakgrunden är att de nya expertutlåtanden som åklagarna begärt inte blivit färdiga i tid.
– Vi har kommit fram till att det inte är lämpligt att inleda huvudförhandlingen innan alla förundersökningsåtgärder är avslutade, säger Annika Åkerlind som är hovrättens referent i målet.
Målet är nu i stället att rättegången, med nya expertutlåtanden, ska inledas i höst. Hovrätten fattade sitt beslut sedan kvinnans försvarare anfört så kallat hinder för rättegången.
– Det expertyttrande som åklagaren begärt skulle komma först i februari, under pågående rättegång. Då skulle vi inte ha möjlighet att hinna ta in egna sakkunniga och under sådana förhållanden kan man inte genomföra en huvudförhandling, säger kvinnans försvarare, advokat Johan Rainer.
– För vår klient är det förstås olyckligt, hon är angelägen om att förhandlingen ska komma igång, säger Johan Rainer.
Åklagarna konstaterar att det expertutlåtande de begärt har dragit ut på tiden, men ansåg att rättegången ändå skulle kunna starta som planerat. Det expertyttrande som åklagarna begärt handlar bland annat om livlöshetsattacker hos barn.
– Vi begärde utlåtandet i oktober men det har dragit ut på tiden, säger kammaråklagare Lena Jansson.
Kvinnan åtalades för att vid en lång rad tillfällen täppt för barnets näsa och mun, i samband med att hon och barnet vistades på Akademiska barnsjukhuset. Enligt åklagarna utlöstes hennes agerande av den ovanliga och omdiskuterade diagnosen Münchhausen syndrom by proxy, som i korthet innebär att en förälder medvetet skadar sitt barn. Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna och berättat att barnet haft återkommande andningsuppehåll som sjukvården inte hittat någon förklaring till.