Rätt till ceremoni efter abort

Kvinnor som har gjort abort ska ha rätt till en ­ceremoni i Svenska kyrkan för fostret. Det är en av anvis­ningarna till församlingarna i det nya biskopsbrevet som ­offentliggjordes i veckan.

Uppsala2006-12-14 00:01
Alla biskopar i Sverige har varit med att utforma det nya biskopsbrevet som ger råd till församlingar och begravningsbyråer om begravningar. Ceremonier för aborterande foster förekommer redan inom sjukhuskyrkans verksamhet men anvisningen i biskopsbrevet innebär en bekräftelse på att det är en del av Svenska kyrkans ansvar.
- Vi har sett att föräldrar ibland har ett önskemål om att det finns en akt så att det aborterade fostret behandlas med värdighet, säger Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift. I biskopsbrevet står också att ceremonin inte ska vara en officiell gudstjänst, med hänsyn till de sörjande, utan endast en pastoral akt. Det är också viktigt att prästen som ska hålla i ceremonin är medveten om sin egen inställning till abort.
- Men oavsett vad man har för syn på abort har jag svårt att tänka mig att en präst kan neka föräldrar någon form av rit för fostret om de önskar det, säger Ragnar Persenius.

Välkomnas
Tanja Tydén, barnmorska och professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, välkomnar att Svenska kyrkan vill stödja kvinnor som har gjort abort. Hon tror inte att ceremonierna kan innebära att ytterligare skuldkänslor läggs på kvinnorna om
fostret begravs, precis som en individ som har levt.
- Nej, absolut inte om det sker på frivillig väg. Jag tror till och med att en ceremoni kan minska skuldkänslorna, säger hon.

Ett svårt beslut
Tanja Tydéns har forskat om orsakerna till abort och sett att beslutet är svårt för många kvinnor.
- Jag tror att det främst är kvinnor som gör abort för att fostret är missbildat som kan vara i behov av en ceremoni, säger hon.
Det är en viktig och svår händelse i livet att gå igenom och då kan ceremonin vara en del av bearbetningsfasen, tror Tanja Tydén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om